Socijalno stanovanje u Palma de Majorki

01.10.2013. | Dezeen

Glavna karakteristika ovog socijalnog stambenog bloka u Palma de Majorki jesu kompaktni balkoni koji buše čvrstu belu fasadu zgrade. Španski arhitektonski biro RipollTizon je projektovao ovu zgadu za porodice sa niskim prihodima, i ona se nalazi u naselju Garau u gradu Palma de Majorki. Sastoji se od 18 stanova, čija se površina kreće između 35 i 68 metara kvadratna, i uključuje mešavinu jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova.

Ugaoni blok formira šestospratni toranj na samoj ivici, koji se spušta na visinu od tri sprata na jednoj strani kako bi se susreo sa visinom okolnih zgrada. „Rezultat je jedinstven blok sa iskopanim šupljinama gde su otvori predstavljeni kao fasadni elementi naslagani jedni na druge“, rekao je arhitekta Pablo Garsija.

Zgrada je podeljena na dve različite polovine, koje razdvajaju stanove za iznajmljivanje od onih koji su za prodaju. Svaka strana ima svoj poseban ulaz, sa posebnim liftovima i stepeništem sa perforiranim oblogama od cigle.

Stanovi imaju jednostavne enterijere, sa belim zidovima i plafonima i popločanim podovima, a ono što je svakako prednost jeste da svaki od stana ima svoj balkon. „Izdubljene terease su posredni elementi koji prave vezu između enterijera i eksterijera, a nude privatni prostor koji je ugrađen u fasadu svakog stana“, dodao je arhitekta Garsija.

Zgrada zamenjuje bivši stambeni blok dvorišnih kuća. Ona sedi na podlozi od sive opeke i nežno se uklapa u postojeću ambijentalnu celinu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...