INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stari CD-ovi dobijaju novu svrhu - tretman otpadnih voda

26.09.2013. | Gizmag

Tim istraživača sa Tajvana je demonstrirao metod tretiranja otpadnih voda korišćenjem starih optičkih diskova kao što su CD-ovi. Diskovi se koriste kao platfore za rast sićušnih nanošipki cink oksida, poznatog fotokatalizatora koji je spozoban da razloži organsku materiju. Rotacijom diskova, otpadna voda se širi u tankom sloju kroz koju svetlost može da prodre, podstičući nanošipke da deluju.

Istraživači su izgradili prototip uređaja za tretman vode koji je otprilike veličine od 0,03 kubnih metara. On sadrži ultraljubičasto svetlo koje katalizuje proces tretmana, kao i sistem recirkulacije tako da voda može biti tretirana veliki broj puta.

Tim tvrdi da je prototip bio sposoban da razloži 95 odsto zagađivača u rastvoru boje od 500ml u roku od jednog sata, ali i takođe da može da tretira 150ml otpadnih voda svakog minuta (što je značajno brže nešto što test sugeriše).

Fizičar Din Ping Tsai sa Nacionalnog Univerziteta u Tajvanu tvrdi da je uređaj efikasniji od ostalih fotokatalitičkih metoda obrada otpadnih voda. Tvrdi se da bi slični uređaji mogli biti korišćeni za tretman otpadnih voda na kućnom nivou, kao i obrada urbanih atmosferalija, industrijskih ili poljoprivrednih voda.

Istraživači se nadaju da će sa njihovom tehnologijom dobiti na efikasnosti i povećanju brzine tretmana otpadnih voda, i sada razmišljaju o slaganju diskova u slojevima. Profesor Tsai i njegov tim će predstaviti svoja otkrića na Godišenjem sastanku optičkog društva na Floridi, koje počinje 6. oktobra ove godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;