INFONET-468X60-BANNER

Fabrika toaletnog papira pretvorena u savremeni radni prostor

24.09.2013. | Super Prostor

Zagrebačka agencija Bruketa&Žinić OM, jedna od najnagrađivanijih u regionu, svoje uspehe već godinama niže iz prostorija nekadašnje fabrike toaletnih papira u Zagrebu. Nakon odluke da prostorije u bivšoj fabrici konačno u potpunosti prilagode svojim potrebama i delatnosti, optimizaciju prostora preuzela je ekipa Brigada, koja je deo njihove grupe agencija.

Brigada je specijalizovana za projektovanje i optimizaciju prodajnog mesta, produkt dizajn i arhitekturu. Poveren im je zadatak stvaranja savremenog, funkcionalnog i prijatnog poslovnog prostora koji je u skladu sa agencijskom kulturom i koji podstiče kreativnost, uz minimum uloženih finansijskih sredstava.

Kancelarija agencije Bruketa&Žinić prostire se na tri nivoa i čine je više zasebnih celina. Stvaranje dinamičnog i istovremeno opuštenog prostora sa dobrom atmosferom za rad postignuto je dizajnom nekoliko ambijentalnih celina različitih karaktera na svakoj etaži. Odlikuje ih fleksibilnost i otvorenost za intervencije zaposlenih, kao i bitno brojniji prostori za druženje i interakciju nego što je uobičajeno.

Principi skandinavskog dizajna adekvatno su primenjeni na domaćem terenu, uz restaurirane klasike hrvatskog i regionalnog dizajna i tek po koji trag socijalističkog šarma u opni bivše fabrike.

Rasveta, koja je predstavljala poseban izazov zbog svog značaja u radnim prostorima, većim delom je rešena ekonomičnim lampama za supermarkete uz maksimalno korišćenje dnevnog svetla, dok su servisni prostori osvetljeni recikliranim emajliranim i podrumskim lampama. Dosledno principima niskih ulaganja i maksimalnog iskorišćavanja dostupnih resursa, za osvetljavanja prostorije za pušače i stepeništa iskorišćene su stare ulične lampe, prikupljene iz okolnih sela.

Kako nije bilo moguće pronaći adekvatna rasvetna tela namenjena sobama za sastanke koja bi se uklopila u prostor i budžet, Brigaderi su sami dizajnirali i izradili jedinstvene lustere s minimalnim ulaganjima, koji postaju glavni motiv prostora koje osvetljavaju.

Pored promišljenog pristupa stvaranju vizuelnih i ambijentalnih prostornih celina, kvalitet projekta sadržan je u dosetljivom i ekonomičnom ekološkom pristupu. Kancelariju odlikuje korišćenje jednostavnih materijala od lokalnih sirovina, koji su ili već bili reciklirani ili su bili pogodni za to.

Tako je prisutno crno drvo dobijeno starom japanskom tehnikom paljenja, čelične površine obrađene su tehnikom paljenja recikliranog motornog ulja, a za zidove prostorija za sastanke upotrebljena je stara domaća metoda valjka sa ukrasnim uzorcima. O tome koliko daleko se može ići u ponovnoj upotrebi materijala, govori upotreba starih neispravnih tastatura nađenih tokom selidbe u svrhu enterijerske singalizacije.

Studio Brigada stvorio je ovim projektom jedan od najinteresantnijih savremenih radnih prostora u regionu uz minimum ulaganja, ugodan i inspirativan. O potpunoj okrenutosti nove radne sredine korisniku svedoči i mala spavaonica u japanskom stilu, predviđena za predah ili kutak za izolaciju, koja je smeštena na međuspratu kancelarije.

Više o projektu:

Objekat: Ured agencije Bruketa & Žinić OM
Mesto: Zagreb (Hrvatska)
Program: Poslovni prostor
Godina: 2013.
Autor: Brigada – Damjan Geber (kreativni direktor), David Kabalin, Marina Brletić, Kristina Jeren, Lorenzo Cetina, Marija Šarušić (arhitekti), Simon Morasi Piperčić (dizajner)
Fotografije: Domagoj Blažević, Domagoj Kunić

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;