Star centar u Singapuru

09.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Star centar za izvođačke umetnosti, projektovan od strane Endrjua Bromberga (Andrew Bromberg) iz biroa Aedas, završen je 2012. godine i poseduje najveći auditorijum takve vrste u Singapuru. Kompleks od 62.000 kvadratnih metara sastoji se od Star Performing Arts centra i STAR Vista, i pruža vrhunske kulturne i zabavne sadržaje za singapursku publiku.

Građanske i javne komponente kompleksa su najvažnije i vrlo jasno izražene kroz dizajn. Južna elavacija je u potpunosti otvorena, predstavljajući unutrašnjost objekata kao vidljivi odeljak. Masa pozorišta koji lebdi iznad je dinamična, isečena sa staklom i obložena titanijumskom oblogom. Sve ovo pomaže u rastvaranju i razbijanju mase, igrajući se sa kompozicijom od pozitivnih i negativnih naboja, odnosno, udubljenih i izbačenih masa.

Zgrada je namenjena da bude organski objekat koji podstiče javnost. Posetioci se mogu zavući ispod mase zgrade, proći kroz nju, obići je i popeti se na nju kroz niz rampi, eskalatora, terasa i javnih bašti. Sva cirkulacija, kretanja i unutrašnje forme su meke i vijugave kao da su javne aktivnosti ispolirale unutrašnjost ove urbane zgrade sa dinamičnom spoljašnjošću.

Blagi prelaz se javlja vertikalno sa najviše javne i otvorene maloprodajne oblasti do perceptivne privatnosti pozorišta. Cela sekvenca i tranzicija je povezana vizuelno i prostorno sa velikim foajeom spajajući niži maloprodajni prostor kroz stakleni pod sa glavnim lobijem teatra, izlažući na taj način svoj lebdeći volumen.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...