IZOLACIJA-468X60-BANNER

Održivi neboderi na dohvat ruke

06.08.2013. | Sourceable

Arhitektura nebodera je u ekspanziji, a arhitekte preusmeravaju njihov fokus na omotače struktura kako bi dobili zelene akreditive. Omotač zgrade deluje kao zaštitna membrana, a duple staklene fasade su priznate zbog njihove sposobnosti da maksimiziraju energetsku efikasnost doprinošeći ventilaciji i termičkim karakteristikama zgrade.

Zajedno sa etičkim fokusom projektanata i izvođača, ova nova tehnika odgovara vladama širom sveta identifikujući izgrađenu sredinu kao najvećeg zagađivača i emitera ugljenika, podsećajući na potrebu ispunjenja i prevazilaženja saveta koje daju programi poput LEED-a Sjedinjenih Američkih Država, BREEAM-a u Velikoj Britaniji, Green Star u Australiji.

Primena stakla, unutrašnjih šupljina, osenčenja i ventilacionih tehnika oživljavaju fasade nebodera pomoću sunčeve toplote i lokalne klime kako bi omogućili spoljašnjem okruženju da utiče na unutrašnji ambijent.

Stanari nebodera takođe imaju velike pogodnosti kao što je povećanje produktivnosti usled prisustva obilja prirodnog svetla, ventilacije, termo i klimatsko-kontrolisano okruženje ostvarljivo na takvim visinama.

Duple fasade imaju dva sloja materijala, obično čvrsto spoljašnje staklo i termalno izolovano ili dvostruko/trostruko staklo sa unutrašnje strane. Količina solarnog dobitka apsorbovano od strane stakla se određuje uglom i postavkom fasade i orijentacije zgrade.

Neboder 30 St. Mary Axe u Londonu, zgrada takođe poznata kao Gerkin (krastavac), je odličan primer ovoga. Kružni neboder je obložen sa romboidnim i trouganim oblikovanim prozorima kako bi se povećala penetracija dnevne svetlosti. Ova fasadna tehnika obezbeđuje odličnu ventilaciju, što je primarni benefit primene duple fasade na neboderima.

Prirodna ventilacija podržana ventilatorima ili mehanička ventilacija može biti implementirana, ali korišćenje samo mehaničke ventilacije se ne preporučuje jer zgrada mora biti zapečaćena i praćena, što ruši svrhu smanjenja potrošnje energije i mogućnost imitiranja prirodne sredine.

Prirodna ventilacija radi zajvaljujući korišćenju spoljašnjeg kretanja vazduha i uslova pritiska vetra, a stanari mogu često da kontrolišu svoje okruženje otvaranjem unutrašnjih prozora kako bi, na primer, pustili da svež vazduh prostruji na visokim spratovima.

Neboder PNC Plaza u Pitsburgu, vredan 240 miliona dolara, koji je trenutno u izgradnji, će po završetku premašiti LEED Platinum standard (prema očekivanjima) uz pomoć duple fasade i najvećim zelenim zidovima u SAD-u, što će mu doneti titulu najzelenijeg nebodera na svetu.

Zgrada od 33 spratova imaće dva sloja stakla odvojene sa metrom zatvorene šupljine koja će uvlačiti spoljašnji vazduh, a fasada će imati operabilna vrata i prozore koji potpomažu prodor prirodne svetlosti i svežeg vazduha u zgradu u zavisnosti od vremenskih uslova.

Arhitekte su želeli da se stanari osećaju kao da rade na klupi u parku, sa svojim laptopom u krilima dok sveži vazduh cirkuliše podsećajući na povetarac. Sa ovom održivom strategiijom, neboder je podešen da koristi do 50 odsto manje energije od tipične nove kancelarijske zgrade, a da može da bude u stanju da hladi zgradu 42 odsto od ukupnog godišnjeg radnog vremena.

Šupljine u neboderu efikasno skupljaju energiju (solarno zračenje) i izoluju unutrašnjost. Ona može da varira od nekoliko centimetara do nekoliko metara kako bi mogla da integriše tehnologiju osenčivanja, ili može da bude veća i da služi i kao atrijumski prostor.

Iako unutrašnji uređaji za osenčavanje unutar šupljine, kao što su roletne ili zavese, mogu da pomognu u smanjenju solarnog dobitka, spoljašnji otvori i uređaju se ponekad primenjuju na spoljašnjem delu fasade kao što je to urađeno na automatskom sistemu za senčenje na neboderima Al Bahar.

Zgrada ima estetski zapanjujuću fasadu koja je takođe dinamična, sa više od 1.000 geometrijskih elemenata koji se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od položaja sunca. Ovaj sistem efikasno smanjuje odsjaj, podstiče prodor sunčeve svetlosti i smanjuje potrebu za veštačkim osvetljenjem u zgradi, postužići preko 50 odsto smanje u solarnom dobitku, što rezultira smanjenju od 1.750 tona emisija ugljen-dioksida godišnje.

U Sidneju, Australija, neboder 1 Blight Street je poznat po svojoj zakrivljenoj dvostrukoj staklenoj fasadi koja, prema zvaničnim saopštenjima „smanjuje za 42 odsto emisije ugljen-dioksida u poređenju sa konvencijalnim kancelarijskim zgradama iste veličine“.

Na kraju krajeva, učinak duple staklene fasade leži u komponentama njene šupljine i njene sposobnosti da doprinese toplotnoj regulaciji zgrade.

Neboderi sa staklenim fasadama više nisu samo ornamentalni, već obavijeni u atkivnu „pametu kožu“ projektovanu da vrši interakciju sa okruženjem. One brzo postaju prva tačka strategija održivih zgrada za pomoć u smanjenju potrošnje energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;