INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najzelenija poslovna zgrada otvorena u Minhenu

03.07.2013. | Inhabitat

Minhen se sada može pohvaliti sa najzelenijom poslovnom zgradom na svetu. Zgrada NuOffice prevazilazi sve pokazatelje održivosti, i lako je postigla LEED platinum status. Evropski istraživački projekat DIRECTION i naučnici sa Fraunhofer instituta za građevinsku fiziku su sarađivali na projektovanju ove über-zelene zgrade, nadajući se da će ona poslužiti kao model za buduću novogradnju širom sveta.

Kako bi podigli energetsku efikasnost zgrade, naučni i istraživački tim je nastojao da maksimizira pasivno korišćenje energije u zgradi, smanjujući potrošnju energije i uvođenjem obnovljivih izvora energije kao glavnih energetskih dobavljača zgrade. NuOffice krov smenjuje bujno, izolaciono zelenilo i moćnu fotonaponsku mrežu koja obezbeđuje energiju zgradi.

Podno grejanje i sistemi hlađenja, koji su povezani sa kompleksnim sistemom daljinskog grejanja u podrumu (koji takođe koristi bunarsku vodu za hlađenje leti), pomaže u smanjenju korišćenja energije i stvaranje udobnog enterijera. Unutrašnje dvorište zgrade neguje ne samo dodatni zeleni prostor, već stvara i prirodne poprečne vetrove i priliv dnevne svetlosti. Debelo izolovani spoljni zidovi i trostruko zastakljeni prozori takođe pomažu u zadržavanju unutrašnjih temperatura.

Korišćenje energije u novootvorenoj zgradi se pažljivo prati i snima. Tim se nada da će do kraja godine potrošnja energije biti samo 30 kilovat časova po kvadratnom metru godišnje, u odnosu na 100 do 150 kilovat časova za standardne kancelarijske prostore.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;