IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Superomnifobična površina

06.02.2013. | Architect Magazine

Jedna od najintrigantnijih oblasti inovacija u nauci mateirjala se odnosi na razvoj premaza visokih performansi. Istraživači sa Odeljenja za nauku i inženjerstvo materijala sa Univerziteta u Mičigenu su nedavno najavili realizaciju „superomnifobične površine“, na primer. Kao kod hidrofobnih premaza, nova površina može biti korišćenja za tkanine i druge materijala kako bi oni odbijali vodu. Pored vode, površina odbija najveći broj tečnosti bilo kojeg tipa, uključujući i štetne hemikalije.

„Skoro svaku tečnost koju prospete na površinu se odbija direktno sa nje“, kaže Aniš Tuteja (Anish Tuteja), docent na Fakultetu za nauku i inženjerstvo materijala. „Za mnoge od drugih sličnih premaza, tečnosti sa veoma niskoj površinskoj napetosti kao što su ulja, alkohol, organske kiseline, organske baze i rastvarači se lepe na njih i mogu da počnu da se difunduju kroz njih i to nije ono što želimo.“

Premaz, koji je u stvari sastavljen od 95 odsto vazduha, se inače sastoji od čestica polidimetilsiloksana (PDMS - polydimethylsiloxane) i nanokocki koji odbijaju tečnost (o kojima smo već pisali). Do sada, od mnogih tečnosti koje su načnici sa Univerziteta u Mičigenu testirali, samo su dva hlorofluorougljenika (CFC - chlorofluorocarbons) bili u stanju da oštete površinu.

Tuteja i njegove kolege predviđaju da će ova tehnologija moći da se koristi za visokotehnološke farbe za pomorsku i automobilsku industriju, kao i za zaštitnu odeću za naučnike, vojnike i lekare. Uz dalja istraživanja i komercijalni razvoj, takva tehnologija bi mogla biti od velike koristi i za arhitekturu takođe - posebno za produžavanje životnog veka fasadnih materijala i materijala koji su u kontaktu sa atmosferalijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;