INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rešenje za vrele gradske dane: Tehnologija protiv toplotnih ostrva

31.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Suočeni sa izazovima klimatskih promena i sve češćim pojavama ekstremnih toplotnih talasa, gradovi širom sveta traže rešenja za problem toplotnih ostrva. Jedno od najinovativnijih rešenja dolazi od kompanije GAF, koja je predstavila proizvod "Streetbond Pavement Coating". Ovaj proizvod ne samo da smanjuje efekte toplotnih ostrva, već aktivno reflektuje toplotu nazad u atmosferu.

Reflektujući premazi utiču na smanjenje temperature vazduha

Reflektujući premazi utiču na smanjenje temperature vazduha (Foto: GAF)

Projekat "GAF Cool Community" se posvetio izazovu smanjenja efekta toplotnih ostrva u urbanim sredinama. Ključna strategija ovog projekta je bojenje površina koje intenzivno upijaju toplotu, poput asfaltiranih puteva. Osim što mogu uzrokovati opekotine pri dodiru, ove površine značajno doprinose povećanju gradskih temperatura. Zanimljivo je da GAF koristi tehnologiju pod nazivom "Invisible Shade", koja je prepoznata od strane časopisa TIME kao jedan od najboljih izuma 2022. godine. Ova tehnologija omogućava smanjenje temperature površina, a premazi su dostupni u različitim bojama i nijansama.

Međutim, problem toplotnih ostrva ne odnosi se samo na puteve. Veliki doprinos ovom problemu daju i krovovi zgrada, koji apsorbiraju sunčevu radijaciju. Bojenjem krovova, ulica i drugih velikih površina reflektujućim premazima, može se značajno smanjiti temperatura u gradovima i poboljšati kvalitet života građana tokom letnjih meseci.

Prema podacima koje je objavila kompanija GAF, samo u SAD postoji skoro 6,5 miliona kilometara puteva i ogromna površina krovnih pokrivača na komercijalnim objektima. Ove površine postaju glavni "upijači" toplote, posebno kako globalne temperature nastavljaju da rastu. Povećanje temperature nije samo pitanje komfora. Visoke temperature mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, socijalnih tenzija i drugih negativnih posledica.

U okviru svog "Cool Community" projekta, GAF je sproveo niz istraživanja koja su pokazala obećavajuće rezultate. Na primer, primena njihovih premaza u određenim delovima Los Anđelesa dovela je do smanjenja temperature vazduha za nekoliko stepeni, što može imati značajan pozitivan uticaj na kvalitet života građana.

Zaključak je jasan, kombinovanjem inovativnih tehnologija, poput onih koje nudi GAF, sa širim urbanističkim strategijama, postoji realna šansa da se gradovi širom sveta prilagode novim klimatskim izazovima i postanu prijatnija mesta za život.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;