SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Reflektujući krovovi: Najbolje rešenje za gradske vrućine

18.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Prema novom istraživanju naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL), premazivanje krovova belom bojom ili reflektujućim materijalima može biti najdelotvorniji način za hlađenje gradova poput Londona tokom vrelih letnjih dana.

Santorini

Ilustracija: Santorini, Grčka (Foto: Pixabay)

Studija, objavljena u časopisu Geophysical Research Letters, ispitala je efikasnost različitih metoda za upravljanje toplotom u urbanim sredinama, uključujući "hladne krovove", solarne panele na krovovima, zelene krovove, povećanje vegetacije na ulicama i klimatizaciju.

Rezultati istraživanja

Korišćenjem detaljnog kompjuterskog modela, istraživači su simulirali ove metode tokom dva najtoplija dana leta 2018. godine u Londonu. Rezultati su pokazali da bi široka primena hladnih krovova mogla smanjiti spoljašnje temperature u gradu za prosečno 1,2 stepena Celzijusa, dok bi u određenim delovima grada pad temperature mogao iznositi do 2 stepena Celzijusa.

Dr Oscar Brousse, vodeći autor studije sa UCL-a, izjavio je da su testirali više različitih metoda koje bi gradovi poput Londona mogli koristiti za smanjenje zagrevanja, te da su hladni krovovi pokazali najbolji učinak u smanjenju temperatura tokom ekstremno toplih dana.

Učinci drugih metoda

Druge metode, koje su imale ekološke prednosti, postigle su slabije rezultate. Na primer, široko rasprostranjeno drveće i solarni paneli na krovovima pružili su prosečno smanjenje temperature od samo 0,3 stepena Celzijusa. Iako su zeleni krovovi korisni za upravljanje vodom i stvaranje staništa za divlje životinje, njihov ukupni efekat hlađenja bio je zanemarljiv.

Nedostaci klimatizacije

Istraživači su ukazali i na potencijalne negativne efekte klimatizacije. Iako hladi unutrašnjost zgrada, klima-uređaj oslobađa toplotu napolje, dodatno zagrevajući sredinu. Istraživanje je pokazalo da bi široka primena klimatizacije mogla da poveća spoljašnju temperaturu za prosečno 0,15 stepeni Celzijusa širom Londona, dok bi u gusto naseljenim delovima grada taj porast mogao biti i do 1 stepen Celzijusa.

Holistički pristup

Naučnici naglašavaju važnost sveobuhvatnog pristupa pri razmatranju različitih metoda hlađenja. Hladni krovovi, reflektuju sunčevu svetlost i pružaju dvostruku korist - hlade i spoljašnje urbano okruženje i unutrašnjost zgrada.

Zeleni krovovi nisu doveli do visokog stepena hlađenja, ali je istraživanje pokazalo da su tokom najtoplijeg dela dana mogli da smanje temperature za 0,5 stepena Celzijusa. Ipak, ovaj učinak se potire sa noćnim zadržavanjem toplote zelenih krovova i njenim oslobađanjem nakon zalaska sunca.

Istraživanje je donelo značajne informacije urbanistima i dizajnerima suočenim sa porastom temperatura. Poređenjem različitih tehnika hlađenja, utvrđeno je da hladni krovovi mogu da smanje zagrevanje u urbanim sredinama i obezbede konforniji život stanovništvu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;