Perforirani Jinčuan izložbeni centar u severozapadnoj Kini

04.02.2013. | Inhabitat

Severozapadna Kina ima jake istorijske veze sa islamskom kulturom, arhitekturom i dizajnom. Vezujući se na ovu tradiciju, arhitektonski biro Sure Architecture inkorporirao je islamske obrasce u njihov projekat Junčuan izložbenog centra - inovativni „zeleni“ muzej sa predivnom graviranom fasadom. Krivolinijska duplofasadna izložbena hala spaja tradicionalne kineske materijale sa islamskim motivima dizajna.

Jinčuan izložbeni centar je projektovan da ujedini kineske i arapske ambicije, a da takođe funkcioniše kao vrhunska kulturna institucija. Perforirana fasada zgrade ima rezbarene obrasce koji omogućavaju prirodnu ventilaciju i prodor prirodne svetlosti u objekat.

Prostirući se na pet spratova i sa 25.302 kvadratna metra, zgrada je centrirana oko prostranog glavnog atrijuma koji povezuje spratove i omogućava posetiocima da sagledaju ceo muzej iz atrijuma. Poliedarski oblik muzeja omogućava olakšan protok vetra i atmosferalija oko tela zgrade, sprečavajući eroziju i oštećenje materijala tokom vremena.

Pored toga što je novo kulturno obeležje, muzej je takođe model energetske efikasnosti. Nisko emisiono staklo se nalazi na svakom prozoru, dok automatizovani sistem za senčenje pomaže u kontrolisanju unutrašnje temperature na prirodan način. Atrijum pomaže u hlađenju i grejanju zgrade stvarajući prelivajući efekat. Jinčuan izložbeni centar odaje počast islamskom uticaju u ovoj oblasti Kine, i takođe proširuje poslovni centar grada.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...