IJburg koledž u Amsterdamu

21.09.2012. | Architecture News Plus

Kada se spomene IJburg, mnogim Holanđanima je prva asocijacija - novo ostrvo, novi komšiluk, novo obrazovanje. Za koledž IJburg, prilika za napredno obrazovanje je u novom objektu i slogan "Učenje u zajednici". IJburg koledž je obrazovna ustanova sa različitim programima za pripremu srednjeg stručnog obrazovanja i poboljšanja jezika, umetnosti, kulture i sportskih programa, uz intezivnu saradnju sa različitim stručnim centrima. Zgrada je više od škole, to je objekat koji, pored učionica sadrži i kafić, pozorište, teretanu, zdravstveni centar i podzemni parking. 

Zgrada se izdvaja u svom okruženju po svojoj transparentnosti, otvorenosti i dostupnosti. Sam izgled koledža je veoma interesantan i mami ljude da ga posete. Ovo je veoma važno jer objekat služi i kao kulturna ustanova za lokalnu zajednicu.

Zato što je sve otvoreno i veliko, može se vide šta se dešava u drugim prostorijama u zgradi. Učionice su projektovane tako da budu što više otvorene. U zgradi nema hodnika, studenti i zaposleni su uvek dostupni i samim tim se kontakt između njih podstiče na najbolji mogući način. Dokaz ovog koncepta je primetan u celoj zgradi.

Svaki deo škole ima svoje dvorište koje služi kao mesto okupljanja ili otvoren prostor za učenje. Učionice su smeštene okolo dvorišta, što garantuje manji osećaj objekta.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....