Uska parcela - vrhunska arhitektura

08.02.2012. | Designboom

Već smo naučeni na maestralno japansko baratanje nemogućim proporcijama parcela usred pretrpanih gradova. U nekoliko smo navrata predstavili njihove kuće koje su nas impresionirale domišljatošću izvedbe u specifičnom kontekstu, a danas vam predstavljamo jednu javnu zdravstvenu ustanovu - apoteku Ogimachi, smeštenu u središtu Osake.

Projekt potpisuju arhitekte iz dva biroa: Yasuo Imazu (ninkipen!) i  Toshikatu Lenari i Kenta Fukunishi (TKY JAPAN), a veoma jednostavna kuća nalazi se između višespratnica, na parceli širokoj jedva pet metara. Na mestu današnjeg stambenog kompleksa nalazila se farma, tako da pojavnost današnje apoteke priziva u sećanje prošlu tipologiju, stvarajući skromnu siluetu dvostrešne dugačke kuće.

Pročelje, odnosno strana okrenuta ulici, u potpunosti je ostakljena i služi kao sučelje između delatnosti u samoj apoteci i živog spoljašnjeg prostora.

Kuća je konstruisana uz pomoć jednostavnog čeličnog okvira, a enterijer je u potpunosti obložen drvenim panelima i stubovima koji ritmom razbijaju ambijent. Prilaz je popločen i posut šljunkom, maksimalno otvarajući veoma klaustrofobični prolaz. Istodobna igra skrivenog i otkrivenog, čini ovu apoteku zanimljivim arhitektonskim delom.

Više o projektu:

Ime: Ogimachi global dispensing pharmacy
Lokacija: Osaka, Japan
Arhitektura: ninkipen! i TKY JAPAN
Površina parcele: 96,22 metara kvadratnih
Površina objekta: 61,94 metara kvadratnih
Status: Izgrađena

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...