Uska parcela - vrhunska arhitektura

08.02.2012. | Designboom

Već smo naučeni na maestralno japansko baratanje nemogućim proporcijama parcela usred pretrpanih gradova. U nekoliko smo navrata predstavili njihove kuće koje su nas impresionirale domišljatošću izvedbe u specifičnom kontekstu, a danas vam predstavljamo jednu javnu zdravstvenu ustanovu - apoteku Ogimachi, smeštenu u središtu Osake.

Projekt potpisuju arhitekte iz dva biroa: Yasuo Imazu (ninkipen!) i  Toshikatu Lenari i Kenta Fukunishi (TKY JAPAN), a veoma jednostavna kuća nalazi se između višespratnica, na parceli širokoj jedva pet metara. Na mestu današnjeg stambenog kompleksa nalazila se farma, tako da pojavnost današnje apoteke priziva u sećanje prošlu tipologiju, stvarajući skromnu siluetu dvostrešne dugačke kuće.

Pročelje, odnosno strana okrenuta ulici, u potpunosti je ostakljena i služi kao sučelje između delatnosti u samoj apoteci i živog spoljašnjeg prostora.

Kuća je konstruisana uz pomoć jednostavnog čeličnog okvira, a enterijer je u potpunosti obložen drvenim panelima i stubovima koji ritmom razbijaju ambijent. Prilaz je popločen i posut šljunkom, maksimalno otvarajući veoma klaustrofobični prolaz. Istodobna igra skrivenog i otkrivenog, čini ovu apoteku zanimljivim arhitektonskim delom.

Više o projektu:

Ime: Ogimachi global dispensing pharmacy
Lokacija: Osaka, Japan
Arhitektura: ninkipen! i TKY JAPAN
Površina parcele: 96,22 metara kvadratnih
Površina objekta: 61,94 metara kvadratnih
Status: Izgrađena

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...