INFONET-468X60-BANNER

Savršeno staklo

15.07.2011. | Solid bau

Metalik staklo ili amorfni metal odnosi se na relativno nov materijal koji je bio predmet intenzivnog istraživanja oko 50 godina.

Tim istraživača predvođen naučnikom Ćijaoši Dženg (Qiaoshi Zheng) sa kineskog univerziteta Džeđijang (Zhejiang University) eksperimentisao je sa metalik staklom od cerijuma i aluminijuma. Prvobitno su hteli samo da testiraju otpornost materijala u ekstremnim uslovima.

Ali ono što se desilo nakon toga, iznenadilo je istraživače. Naime, delovi materijala su se odstaklili – odjednom su iz stanja svojstvenom staklu prešli u strukturu sačinjenu od pravilnih kvadratnih kristala. Nova struktura je takođe dobijena i pošto je materijal vraćen pod normalni spoljni pritisak.

„Rezultati pokazuju da smo pronašli odgovarajući sistem za generisanje dugo traženog savršenog stakla“, kaže Dženg. Prema njegovim rečima, ovo otkriće otvara nove puteve u razumevanju atomske strukture materijala. Sada se međusobno mogu povezati dve krajnosti: veoma organizovani kristal i haotično staklo.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;