INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nelomljivo a providno sedefasto staklo

01.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Sedefasta struktura

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Istraživači Univerziteta McGill razvili su tvrđe i čvršće staklo od do sad poznatog zasnovano na unutrašnjem sloju ljuski mekušaca. Novi materijal, umesto loma pri kontaktu, ima elastičnost plastike i može se koristiti, između ostalog, za poboljšanje ekrana mobilnih telefona u budućnosti.

Staklo se jača kaljenjem i laminiranjem, ali oni su skupi metodi i nedelotvorni nakon što se površina ošteti. Na osnovu reči Allena Ehtlichera, vandrednog profesona na odeljenju za bioninženjering McGill Univerziteta, u prošlosti je bilo kompromisa između velike čvrstoće, tvrdoće i providnosti stakla. Ovaj novi materijal je tri puta jači od običnog stakla, a i pet puta otporniji na lomove.

Kako Erlicher tvrdi, razumevanje strukture i funkcije bioloških materijala daje inspiraciju i, u određenim slučajevima, nacrte za nove materijale. Inspirisan prirodom, razvijen je novi stakleni i akrilni kompozitni materijal koji liči na sedef.

Zanimljivo kod ovog materijala je da kombinuje krutost tvrde supstance i dugovečnost mekog materijala nudeći najbolje od oba. Sastoji se od krutih čestica supstance nalik kredi obložene vrlo elastičnim mekim proteinima. Ova struktura ima neverovatnu snagu, koja je 3000 puta jača od elemenata koji je čine.

Mikrostruktura

Mikrostruktura novog kompozitnog materijala i sedefa (Foto: McGill Univerzitet)

Ovaj sedefasti materijal je stvoren korišćenjem slojeva staklenih pahuljica i akrila, što je rezultovalo veoma jakim, ali neprozirnim materijalom koji se može napraviti brzo i jeftino. Korak dalje je napravljen tako što je akril kome je prethodno prilagođen indeks prelamanja spojen sa staklom i tako se dobio prozirni kompozitni materijal. Naučnici nameravaju da ga poboljšaju u budućnosti integrisanjem pametne tehnologije koja omogućava staklu da promeni atribute poput boje, dinamike i provodljivosti.

Smatra se da je fleksibilno staklo izmišljeno za vreme vladavine rimskog cara Tiberija Cezara. Caru je poklonjena činija za piće napravljena od te supstance, prema poznatim istorijskim izveštajima rimskih pisaca Gaja Plinija Sekunda i Petronija. Kada su probali da slome činiju ona se jednostavno udubila umesto da se slomi. Tiberije je tada odrubio glavu pronalazaču nakon što je izjavio da je jedini koji zna da napravi ovu supstancu, verujući da će staklo devalvirati zlato i srebro jer je dragocenije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;