Predavanje Aleksandra Ivančića na temu strategija planiranja održivih gradova

10.05.2011. | MIKSER

Gost Kontakt zone MIKSER festivala je Aleksandar Ivančić, čovek koji je napravio urbanistički preokret u španskoj prestonici i Barselonu ucrtao na mapu modernih i urbanistički uređenih gradova. Ovaj ekspert u oblasti energetske efikasnosti i urbanizma, podeliće sa publikom MIKSERA svoje višegodišnje iskustvo na temu strategija planiranja održivih gradova. Predavanje Aleksandra Ivančića, koje će se održati 27. maja u prostoru silosa Žitomlina, na donjem Dorćolu, besplatno je za sve zainteresovane posetioce.

Imajući u vidu da se o energetskoj efikasnosti mnogo govori, a da je, zapravo, malo preciznih informacija u opticaju, organizatori MIKSER festivala će predstaviti jednog od najboljih evropskih stručnjaka u ovoj oblasti. Aleksandar Ivančić će sa publikom iz Srbije i regiona podeliti svoje višegodišnje iskustvo u vezi sa strategijama planiranja održivih gradova, a nakon predavanja će posetioci Kontak zone MIKSERA biti u mogućnosti da se aktivno uključe u razgovor sa Ivančićem o ovom aktuelnom i vitalnom društvenom problemu.

U poslednjoj deceniji svog profesinalnog angažmana, Ivančić se najviše bavio projektima iz oblasti planiranja gradskih infrastruktura, korišćenja obnovljivih izvora energije, uštede energije, i sličnim problemima koji imaju uticaj na čovekovu okolinu. Ivančić je naučni direktor i tvorac Energetskog plana za Barselonu, desetogodišnjeg strateškog i izvršnog plana koji je trenutno u procesu izvođenja. Izvršni je direktor Barcelona Internacional, kompanije osnovane za saradnju na međunarodnim projektima, i stručni konsultant mnogih internacionalnih institucija, poput Evropske komisije, Švedske energetske agencije i Međunarodne energetske agencije.

Bio je direktor projekta Barcelona Renovable 2004, koji je nagradila Evropska komisija u okviru programa EU Campaign for Renewable Energy Partnership for City based communities, predvodio je i projekte EUPRES u okviru petog Naučnog programa Evropske zajednice i CEPEC u okviru programa Intelligent Energy for Europe.

Gostovao je kao profesor na Politehničkom univerzitetu Katalonije i na Školi industrijske organizacije u Madridu, a trenutno je profesor na Arhitektonskom institutu u Barseloni (BIArch). Objavio je više od pedeset naučnih i tehničkih radova u stručnim časopisima i knjigama, a nedavno je izdavačka kuća Gustavo Gili objavila njegove knjige EnergyScapes.

Mikser festival se održava od 25. do 29. maja na prostoru silosa Žitomlina. Svi sadržaji festivala su besplatni za posetioce.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...