Net Zero Co2urt - predstavljen prototip net-zero poslovne zgrade

09.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konsultantska firma za energetsku efikasnost projekata, Weidt Group iz Minnetonka-e, i arhitektonska firma HOK (vidi na tagu "HOK" ispod teksta), tokom prošle i ove godine uložili su puno energije da razviju prototip net-zero kuće (kuće sa nultom potrošnjom energije na godišnjem nivou - više na tagu "net-zero" ispod teksta). Na nedavno održanoj konvenciji Instituta američkih arhitekata (AIA) u Mineapolisu, predstavili su ovaj prototip.

Net Zero Co2urt - prototip net-zero poslovne zgrade (link na kraju teksta)

Prototip poslovne zgrade koja koristi najnoviju moguću tehnologiju da bi postigla nultu emisiju ugljenika (zero-carbon) po rečima autora isplaćuje samu sebe za 10 do 15 godina. Prototip su predstavili David Eijadi, direktor i vlasnik kompanije Weidt, Chris Baker i Vinay Ghatti.

U pitanju je poslovna zgrada površine 15.800m2 koja se koristi solarnom energijom, orjentacijom prema stranama sveta i materijalima da bi postigla cilj nultu potrošnju na godišnjem nivou. Naročiti značaj ove prezentacije jeste u tome što se do sada uvek govorilo o net-zero kućama a poslovne zgrade u SAD proizvode oko 39% ugljen-dioksida u toj zemlji.

Prototip pod imenom Net Zero Co2urt, postiže uštede energije od 80%. Reč je o dve lamele dužine od po 91m koje su tako postavljene da maksimalno iskoriste energiju Sunca. Dodatna energija koja je potrebna za postizanje net-zero potrošnje dobijena je uz pomoć sistema fotonaponskih panela ukupne površine 4.830m2 na krovovima lamela, kao i 1.400m2 solarnih kolektora (solar thermal tubes).

U junu 2010. godine, baš kada su dve firme završavale svoj projekat Net Zero Co2urt, Ministarstvo energetike SAD (DOE - tag ispod teksta) doniralo je 76 miliona dolara stimulusa za podršku naprednim tehnologijama za gradnju energetski efikasnih zgrada, uključujući i net-zero projekte. Među dvanaest dobitnika donacije 1,4 miliona pripalo je firmi Honeywell International Inc. da uloži u projekat sopstvene zgrade u Golden Valley-u, Minesota, čija je ukupna cena 2,3 miliona dolara.

Zgrade su orjentisane u pravcu istok-zapad, a povezane su sa dva koridora dužine po 18m koji zatvaraju unutrašnje dvorište namenjeno za odmor korisnika objekata (na linkovima ispod vidi sajt projekta).

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....