INFONET-468X60-BANNER

Vizija bačke varoši na vodi

17.07.2014. | Dnevnik

Krajem prošle godine lokalna samouprava u Bačkoj Palanci donela je odluku o izradi Generalnog projekta uređenja Sportsko rekreacionog centra i zaštićenog Parka prirode „Tikvara“, kao i gradskog priobalja Dunava.

Ceo posao, kažu nadležni, radi se u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i izgradnji i prethodnom studijom o opravdanosti, a Generalni projekat biće na javnoj raspravi do kraja godine. Pored struke i nauke svoju reč daće i građani, sportisti, turistički radnici, ekolozi, ljubitelji prirode, sportski ribolovci...

- Reč je o skupu dokumentacije na najvišem nivou koju zakon poznaje i koja predstavlja analizu postojećeg stanja i buduću projekciju, izgled priobalja kojom je obuhvaćena Cvrcina bara (nekadašnji Dunavac), jezero Tikvara i Dunav (deli ih 50-tak metara) i prostor od Velikog limana do mosta prema Iloku (Hrvatska) – kaže Bojan Radman, zamenik predsednika opštine.

Projekat obuhvata dužinu obale od oko tri kilometra, kao i prostor od Dunava do Dunavske ulice širine kilometra, a sve je to „upakovano“ u jednu funkcioalnu, lepu i atraktivnu celinu na rubu grada. Radman dodaje da se prvo moraju rešiti urgentni problemi na terenu, a pre svega obaloutvrde, jer Dunav opasno potkopava obale, posebno u delu do jezera Tikvare. Stručnjaci procenjuju da bi vremenom, a to znači veoma brzo, Dunav uništio obalu i spojio se sa jezerom.

- Problem je i to što se kompletna atmosferska kanalizacija ispušta u Cvrcinu baru koja je tik uz prve kuće i višespratnice – upozorava Radman. - Na taj način od prirodnih bisera stvara se nekontrolisani prostor, leglo komaraca, izvor zaraze. Sadašnje stanje saobraćaja u priobalju i Parku prirode, posebno u letnjem periodu, jako je loše. To se hitno mora rešavati, jer smo već uveliko krenuli sa izgradnjom banjsko-bazenskog kompleksa, a radovi će brzo biti nastavljeni. Nosilac projekta je „Direkcija za izgradnju“ opštine dok su sam projekat izradili novosadski „Hidrozavod DTD“ i „Projektni biro DBA“, a ove firme angažuju 60-tak inženjera i arhitekata, pa su kompetentni za ovakve poslove, tvrde u bačkopalanačkoj opštini.

- Projekat za Bačku Palanku nudi tri varijante koje su i finansijski detaljno obrađene, a naša opština će odabrati onu koju javnost bude najviše podržala – konstatuje Radman. - Početkom iduće godine bićemo spremni da krenemo sa izgradnjom obaloutvrda i pripremati detaljnu dokumentaciju čiju će izradu finansirati država, jer se radi o Dunavu kao državnom i rečnom koridoru. Nas čeka i izgradnja kolektora za atmosfersku kanalizaciju u Dunavskoj ulici. U Bačkoj Palanci su svesni da će realizacija ovog projekta izuzetno puno koštati, a to ova opština ne može, niti je planirano da radi svojim sredstvima.

- Konkurisaćemo prema IPA fondovima EU, Dunavskoj strategiji i njenim organima, međunarodnim institucijama koje su svojim planovima obuhvatile ovaj deo priobalja Dunava – kaže Radman. - Sve to finansiraće EU u narednih pet godina , jer će pristupni fondovi zemljama kandidatima u 2015. godini biti mnogo veći nego sada, a veći deo projekta mogao bi biti završen u narednih pet godina.

Marina, regatna staza, vikend naselja...

Projekat predviđa izgradnju međunarodne veslačke regatne staze na Cvrcinoj bari, marinu za čamce i jahte, a predviđena je na Dunavu kod mosta koji spaja Bačku Palanku i Ilok. Takođe, u projektu su, pored postojećih, novi otvoreni sportski tereni, hotelski smeštaj različitih kategorija, viked naselja, šetališta, tereni za pecanje, plaže, saobraćajnice za bicikliste i pešake, spa i velnes centar sa mogućom gradnjom zabavnog i akva parka...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;