„Holcim“: Predložili smo prodaju „Holcima Srbija“, a ne zatvaranje

11.07.2014. | Tanjug

Švajcarska kompanija „Holcim“ predložila je prodaju svoje imovine u Srbiji, a ne zatvaranje, ali to još nije konačna odluka, navedeno je u odgovoru iz sedišta te kompanije u Cirihu na pitanje „Tanjuga“ kakva je sudbina „Holcim Srbija“ posle najavljenog spajanja „Holcima“ sa francuskim „Lafaržom“.

Da bi dobili saglasnost regulatornih tela za najavljeno spajanje, proizvođači cementa, švajcarski „Holcim“ i francuski „Lafarž“, moraće da prodaju imovinu u vrednosti oko pet milijardi evra. Te kompanije su navele da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u više zemalja, između ostalog i Srbiji. „Holcim“ ima cementaru u Popovcu kod Paraćina, a „Lafarž“ u Beočinu.

Kompanija „Holcim“ tvrdi da planira da proda svoj biznis u Srbiji, a ne da ga zatvori, kao posledicu spajanja sa „Lafaržom“, ali i dodaje da je sve to još u fazi predloga.

- Ovaj predlog za prodaju „Holcimove“ imovine može biti revidiran i može predstavljati predmet dalje diskusije sa regulatornim organima, a može biti i predmet sporazuma sa našim poslovnim partnerima, kada je to od izuzetnog znacaja – navodi se u odgovoru „Holcima“.

Kompanija napominje da se prodaje veoma kvalitetna imovina i gotovo da ne postoje razlozi zbog kojih bi potencijalni kupac krenuo u restrukturiranje, ali i dodaje da će o tome odlučivati novi poslodavac. U „Holcim“u navode da je širok spektar finansijskih i industrijskih potencijalnih kupaca sa različitih geografskih lokacija i da su već pokazali interesovanje za imovinu „Holcim Srbija“, ali ne navode o kome je reč. Spekuliše se, međutim, da bi kupac „Holcima Srbija“ mogao da bude meksički „Cemeks“ koji biznis u Evropi seli na zapadni Balkan.

Kompanija „Holcim“ je pocetkom jula objavila da kupuje od meksičkog „Cemeksa“ kapacitete u Nemackoj, a „Cemeks“ je prodao svoje kapacitete „Strabagu“ u Austriji i Mađarskoj. Posle osnivanja „Cemeks Hrvatska“ i „Cemeks BiH“, ta kompanija je prošle godine osnovala i „Cemeks Srbija“, a velikoprodaju cementa obavlja u Kruševcu, Knicu, Kraljevu i Nišu.

To, kažu poznavaoci, ukazuje na zaključak da je „Cemeks“ jedan od najozbiljnih potencijalnih kupaca „Holcim Srbija“, koji u svom sastavu, pored cementare u Paraćinu, ima i proizvodnju betona, eksplaotaciju šljunka i peska, kao i reciklažu.

- Značaj cementare za Paraćin je veliki, jer više stotine porodica direktno i indirektno zavisi od njenog rada – kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. - Na ime raznih taksi budžet Paraćina prihoduje od „Holcim Srbija“ godišnje 85 miliona dinara.

Paunović ističe da je važno da cementara nastavi da radi, da proizvodi i da u nju dođe ozbiljan vlasnik.

Švajcarska kompanija je u proteklih 12 godina uložila 100 miliona evra u paracinsku cementaru. Kapacitet cementare je 1,3 miliona tona, a „Holcim Srbija“ zapošljava 380 radnika.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...