INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvo niska inflacija, pa jeftiniji dinarski stambeni krediti (video)

22.04.2014. | Tanjug

Stambeni krediti u dinarima sada su četiri do pet puta su skuplji od onih u evrima, a stručnjaci tvrde da bi banke mogle da snize kamate na dinarske dugoročne kredite tek kad građani počnu više da štede u domaćoj valuti a inflacija na duži rok bude niska i stabilna.

Kamate na stambene kredite u evrima u proseku se kreću oko pet odsto, dok za takav kredit u domaćoj valuti kamata varira od 15,5 do 21 odsto, a rok otplate je mahom od sedam do deset godina. Zato su u poslednje tri godine, otkad su banke uvele tu mogućnost, odobrena samo dva stambena kredita u dinarima.

Primera radi, ako bi se takav kredit uzeo na iznos od million dinara sa rokom otplate od 10 godina i sa efektivnom kamatom od 15,5 odsto, mesečna rata iznosila bi koliko i prosečna zarada u Srbiji, oko 45.000 dinara. Za tih 10 godina, klijent bi banci isplatio više od pet miliona dinara.

- Interesovanje za stambene kredite u dinarima praktično i ne postoji, verovatno zato što su oni na kratak rok. Kod nas je to, recimo, maksimalno na sedam godina i kamata je viša u odnosu na stambene kredite u evrima – rekla je rukovodilac „Odeljenja za razvoj proizvoda za stanovništvo u Rajfajzen banci“ Ana Teofilović-Lazović.

Ona je navela primer stambenog kredita od 30.000 evra, i rekla da bi mesečna rata iznosila oko 170 evra, dok bi za isti iznos samo u kreditu indeksiranom u dinarima i uz rok otplate na na sedam godina, mešečna rata dostigla gotovo 600 evra.

- Banke te kredite ne nude povoljnije jer štednja u dinarima nije kod nas dominantna, zbog slabljenja dinara koje se ranije dešavalo. Kad bi banke imale više sredstava u dinarima to bi bio i izvor finansiranja za kredite u toj valuti koji bi mogli da budu plasirani na duže od sedam godina – kaže Teofilović-Lazović.

U „Narodnoj banci Srbije“ (NBS) kažu da rade na tome da motivišu banke da spuste kamate na dinarske stambene kredite i ponude ih na duži rok. Glavni preduslov za povoljnije kamatne stope i povećanje ročnosti dinarskih kredita jesu održanje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, kao i povećanje dinarske štednje i produženje njene ročnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;