INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Revolucionarno rešenje za kapilarnu vlagu - GUARDIAN damp removal

22.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

GUARDIAN damp removal je druga, napredna generacija uređaja za rešavanje problema kapilarne vlage elektronskim putem i predstavlja najveće tehničko dostignuće na tom polju. To je elektronski uređaj koji rešava problem tamo gde on i nastaje - uklanjanjem uzroka podizanja vlage.

Efacta plus GUARDIAN

GUARDIAN damp removal - uređaj za uklanjanje kapilarne vlage (Foto: Efecta Plus)

Radom uređaja uklanja se sila koja vlagu iz zemlje podiže i zadržava u zidovima, a zatim se postojeća vlaga postepeno vraća u zemlju istim putem kojim je i došla - kapilarama građevinskog materijala. Takođe, uređaj trajno štiti objekat od ponovnog podizanja vlage, te mora stalno biti uključen u utičnicu.

Karakteristike:

  • Uz male dimenzije od 15x8cm i dubinu od 5cm, uređaj ima malu snagu koja iznosi ispod 1W.
  • Potrošnja električne energije je zanemariva i na godišnjem nivou iznosi oko 1 EUR. Za rad mu je potrebna jedna slobodna standardizovana utičnica sa izvedenim uzemljenjem.
  • Postavlja se centralno u objektu, u podrumsku ili prizemnu prostoriju, tj. što bliže izvoru problema. Visina unutar prostorije nije bitna.
  • Uređaj u svom dometu (radijusu) vraća vlagu iz svih zidova natrag u zemlju (kako iz spoljašnjih, tako i iz pregradnih zidova) te ih štiti od ponovnog podizanja kapilarne vlage.

Efacta plus GUARDIAN

Kuća bez podruma (Foto: Efecta Plus)

Testiranje i sertifikacija su obavljeni u institutu ovlašćenom od strane Evropske komisije, a uređaj poseduje CE oznaku kako bi mogao biti distribuiran na evropskom tržištu. Između ostalog, uređaj ne ometa rad drugih uređaja, nema negativan uticaj na ljude, biljke i životinje, te je potpuno bezbedan za okolinu nakon upotrebe.

Garancija na tehničku ispravnost uređaja iznosi 10 godina, tokom kojih se u slučaju nedostataka ili kvarova uređaj menja novim (ne servisira se).

Budući da se kapilarna vlaga manifestuje od nivoa tla do maksimalnih 2m visine (u ekstremnim situacijama i nešto više), uređaj se ugrađuje što bliže problematičnom području u podrumskim ili prizemnim prostorijama.

Efacta plus GUARDIAN

Podrum ispod jednog dela kuće (Foto: Efecta Plus)

Broj uređaja zavisi od kvadrature prostora, kao i od postojanja metalnih prepreka (signali uređaja prolaze kroz sve građevinske materijale osim metala). U slučaju metalnih pregrada, problem se rešava ugradnjom više uređaja.

Pre ugradnje uređaja kompanija Efecta Plus dubinski meri količinu vlage u objektu i te vrednosti beleži u dnevnik merenja. Nakon 6 do 12 meseci ponovo se meri količina vlage na istim tačkama na zidovima, a vrednosti se takođe beleže u dnevnik merenja.

Na taj način Efecta Plus kvantitativnim metodama prikazuje koliko je vlaga smanjena. Naravno, vlaga će nastaviti da se smanjuje i nakon tog perioda.

Efacta plus GUARDIAN

Bočni pritisak (Foto: Efecta Plus)

Sa vama u potpunosti u periodu sušenja objekta

Uređaj ima ugrađene module za kontrolu ispravnosti rada, a LED indikatori i displej korisniku prikazuju stanje. U slučaju nedostataka u radu, korisnik će znati da treba da kontaktira proizvođača. Na uređaju se takođe nalazi displej sa kontrolom radnih sati.

Kapilarnu vlagu najlakše je prepoznati po oštećenjima koja se javljaju od nivoa tla naviše i po neprijatnom mirisu. Ovaj problem se najčešće javlja kod objekata građenih pre sredine 1980-ih godina, jer su tada objekti uglavnom građeni bez hidroizolacije između zemlje i objekta.

Pored toga što vlaga uništava građevinski materijal i smanjuje vrednost imovine, ona je štetna za ljude koji borave u takvim prostorijama, zbog bakterija i buđi koje se sa vlagom podižu iz zemlje. Zbog toga ljudi mogu razviti alergije, astmu, bronhitis i slične respiratorne bolesti.

Za više informacija o uređaju GUARDIAN damp removal kontaktirajte kompaniju Efecta Plus.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


NIVO381-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;