„Lafarge“ i „Holcim“ pregovaraju o spajanju u jednu kompaniju

07.04.2014. | Tanjug

Dva najveća svetska proizvođača cementa, francuski „Lafarge“ i švajcarski „Holcim“, duboko su u pregovorima o spajanju u jednu kompaniju, čija bi vrednost na berzi bila više od 50 milijardi dolara i što bi bilo najveće spajanje dveju kompanija iz te oblasti u istoriji.

Njihovi pregovori, koji će verovatno privući veliku pažnju evropskih vlasti za zaštitu konkurencije, „zasnovani su na principima koji su u skladu sa spajanjem jednakih“, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija, a preneo je Rojters u subotu (5. aprila 2014. godine).

Prema tom saopštenju, dogovor još uvek postignut, niti postoji nikakva garancija za to, ali je prisutna „snažna usklađenost“ i „kulturološka bliskost“ između tih grupacija.

Najavljeno spajanje bi pomoglo kompanijama „Lafarge“ i „Holcim“ da smanje troškove, obore nivo duga i bolje se uhvate u koštac sa rastućim cenama energije i slabijom tražnjom koja nanosi veliku štetu tom sektoru još od ekonomske krize iz 2008. godine.

Međutim, ovaj sporazum će verovatno privući pažnju evropskih regulatornih organa, jer bi novoosnovani entitet „Lafarge-Holcim“ imao dominantnu poziciju kako u Evropi tako u SAD.

U nedelju popodne (6. aprila 2014. godine), pojavila se informacija da su „Lafarge“ i „Holcim“ već postigli dogovor o spajanju, i da će u pondeljak ovo saopštiti. „Lafarge“ je u Srbiji vlasnik beočinske cementare, dok je „Holcim“ vlasnik cementare u Popovcu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!