„Lafarge“ i „Holcim“ pregovaraju o spajanju u jednu kompaniju

07.04.2014. | Tanjug

Dva najveća svetska proizvođača cementa, francuski „Lafarge“ i švajcarski „Holcim“, duboko su u pregovorima o spajanju u jednu kompaniju, čija bi vrednost na berzi bila više od 50 milijardi dolara i što bi bilo najveće spajanje dveju kompanija iz te oblasti u istoriji.

Njihovi pregovori, koji će verovatno privući veliku pažnju evropskih vlasti za zaštitu konkurencije, „zasnovani su na principima koji su u skladu sa spajanjem jednakih“, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija, a preneo je Rojters u subotu (5. aprila 2014. godine).

Prema tom saopštenju, dogovor još uvek postignut, niti postoji nikakva garancija za to, ali je prisutna „snažna usklađenost“ i „kulturološka bliskost“ između tih grupacija.

Najavljeno spajanje bi pomoglo kompanijama „Lafarge“ i „Holcim“ da smanje troškove, obore nivo duga i bolje se uhvate u koštac sa rastućim cenama energije i slabijom tražnjom koja nanosi veliku štetu tom sektoru još od ekonomske krize iz 2008. godine.

Međutim, ovaj sporazum će verovatno privući pažnju evropskih regulatornih organa, jer bi novoosnovani entitet „Lafarge-Holcim“ imao dominantnu poziciju kako u Evropi tako u SAD.

U nedelju popodne (6. aprila 2014. godine), pojavila se informacija da su „Lafarge“ i „Holcim“ već postigli dogovor o spajanju, i da će u pondeljak ovo saopštiti. „Lafarge“ je u Srbiji vlasnik beočinske cementare, dok je „Holcim“ vlasnik cementare u Popovcu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...