Rekonstrukcija Ramske tvrđave

26.09.2013. | Danas

Na Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta do kraja septembra počinju arheološka istraživanja, u sklopu projekta rekonstrukcije ovog srednjovekovnog utvrđenja, koje su podigli Turci u 15. veku. Istraživanja će se obavljati unutar tvrđave i u obližnjem karavan-saraju, najočuvanijem objektu takve vrste na Balkanu.

- U toku je tender za izbor izvođača arheoloških radova, koji treba da počnu do kraja ovog meseca. Oni će koštati dva miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarstvo finansija, preko svog odseka za turizam – kaže Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

Arheološkim istraživanjima prethodilo je postavljanje spoljašnjeg dela javne rasvete, dok će unutrašnji deo biti osvetljen po završetku rekonstrukcije. Nju će u potpunosti finansirati Republika Turska, preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj "Tika".

- Rekonstrukcija će se obavljati u pet faza, počev od naredne godine i u nju će Turska uložiti milion evra – kaže Marković. Prema idejnom projektu, koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi će obuhvatiti obnovu bedema i pet kula, kao i objekte van tvrđave, tursko kupatilo "amam" i stari karavan-saraj.

- Sa Kancelarijom za održivi razvoj nerazvijenih opštine potpisan je ugovor za dva miliona dinara, za izradu glavnog projekta, što će uslediti odmah nakon sređivanja rezultata arheoloških istraživanja – kaže Marković.

Radovi na rekonstrukciji samog utvrđenja, koje zauzima površinu od 850 kvadrata, počeće obnovom Donžon kule, jedne od pet postojećih, koja je tokom vekova najviše stradala. Osim što će finansirati kompletne radove na rekonstrukciji i konzervaciji tvrđave, podignute 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog, Turska je finansirala i postavljanje javne rasvete, u iznosu od milion dinara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?