INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na pola puta do nove Ade

29.07.2013. | Danas

Jedan od najznačajnijih, a ujedno i veoma ambicioznih planova koji je opštinska vlast u Rakovici najavila početkom svog mandata jeste projekat izgradnje sportsko-rekreativnog centra na jezeru Pariguz u Resniku, koje je godinama zapostavljeno, a predstavlja veliki turistički potencijal. Kako kažu u opštinskoj upravi, od ostvarivanja te ideje se nije odustalo, jer je to jedan od strateških projekata Opštine Rakovica.

Planirano je da se na resničkom jezeru napravi privlačan, savremen kompleks splavova, restorana i sportskih terena, i da taj prostor postane "druga Ada". Košutnjak i Pionirski grad bili bi biciklističkim stazama povezani sa Avalom. Na taj način, u Rakovicu bi bili privučeni i strani turisti i naši sugrađani, a projekat bi doneo i nova radna mesta.

- Plan generalne regulacije tog područja, koji je bio prvi neophodan korak, izrađen je i čeka na usvajanje. Njime je oslobođeno 10 hektara zemlje oko jezera. Grad se saglasio sa promenama Plana vezanog za izgradnju sportsko-rekreativnog centra. Nakon usvajanja tog plana, koji je u proceduri, sledi izrada Plana detaljne regulacije – kažu u opštinskoj upravi i napominju da vizija budućeg izgleda sportsko-rekreativnog kompleksa već postoji.

Planirana je i izgradnja prilaznih puteva jezeru, kao i biciklističkih staza koje bi povezale reku Topčiderku sa Resnikom i Pariguzom, odakle bi se nastavila pešačka staza do Avale.

- Izgradnja prilaznih puteva jezeru je u nadležnosti Direkcije za puteve grada Beograda, i u njihovom planu već je predviđena izgradnja tih puteva. Izgradnja biciklističke staze je ideja Gradske opštine Rakovica i u tu svrhu angažovan je Saobraćajni institut „CIP“, koji će uraditi Studiju izvodljivosti. U zavisnosti od Studije, donećemo odluke o narednim koracima vezanim za biciklističku stazu – objašnjavaju iz Opštine.

Za sada su, tvrde iz rakovičke opštinske uprave, za ulaganje u projekte vezane za jezero u Resniku, zainteresovani investitori iz Italije. Ipak, još nisu isključeni problemi oko otkupa zemljišta na obali jezera, s obzirom da se tu nalaze privatne parcele.

- Otkup zemljišta biće moguć posle usvajanja Plana detaljne regulacije, jer će tada biti definisane granice. Time će se Opština Rakovica baviti zajedno sa privatnim investitorima. Imajući u vidu da se radi o privatnom zemljištu, investitorima će biti prepušteno da pokušaju da se direktno dogovore sa privatnim vlasnicima – objašnjavaju iz Opštine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;