INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samo stari majstor skocka dobar put (video)

25.07.2013. | RTS

U glavnoj ulici u Vranju posle 50 godina, ponovo se umesto asfalta postavlja kocka, jer je taj materijal izdržljiviji od asfalta, a rekonstrukcija je ekonomičnija. Direkcija za izgradnju grada angažovala je penzionere, jer jedino oni znaju da slažu kocke.

Sedamdesetosmogodišnji Milovan Trajković i četiri godine mlađi Milorad Mladenović, kocku su slagali 30 godina širom Srbije i Balkana. Njihova veština ponovo je na ceni, a kocku slažu kao nekada, besprekorno.

"Ona ima šest lica, mora da okreneš, da prevezeš, lice da izabereš, krug da dobiješ, vinglu da imaš, sve", objašnjava Milovan Trajković i dodaje da posao mora da se zna.

Kad se gleda sa strane ne izgleda teško, kaže Milorad Mladenović, ali ceo dan treba provesti u savijenom položaju, pa bole i kolena i kičma. Svaka se kocka slaže ručno, a u kvadrat stane oko 90 komada. Da je posao težak, potvrđuje i Slobodan Stanković, koji kaže da je to i slabo plaćen posao.

Rekonstrukcija ulica kockom je ekonomičnija, a kamena kocka jedan je od najizdržljivijih materijala. Ulice jesu lepše kada su popločane kockama, ali nisu baš pogodne za visoke potpetice. Poslednji put u Vranju kocka je postavljana pre 50 godina u ovoj ulici, u naselju Tulbe. Njen vek trajanja je nekoliko stotina godina. Nakon rekonstrukcije starih ulica u Vranju kocka se izvozila u Italiju i Španiju, a postala je svetski trend.

"Mi smo se odlučili za kocku, jer odražava duh starog Vranja", kaže Goran Đorđević, direktor Direkcije za izgradnju grada Vranja.

Na šetalištu će biti postavljene klupe i svetiljke, a kocka će do kraja godine zameniti asfalt u još dve ulice u gradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;