Skup austrijskih privrednika Austrian Business Circle povodom dodele priznanja Energy Globe

27.06.2013. | Gradjevinarstvo.rs

25.6.2013. godine Trgovinsko odeljenje ambasade Austrije održao je skup austrijskih privrednika AUSTRIAN BUSINESS CIRCLE, ovog puta u posebnom okruženju i posebnim povodom. Naime, komisija ekološke nagrade Energy Globe www.energyglobe.net koja prati i nagrađuje projekte sa visokim stepenom ekološke efikasnosti, poverila je zadatak Trgovinskom odeljenju ambasade Austrije da u njeno ime izvrši dodelu nagrade pobedniku iz Srbije – VEA-INVI Ltd. Beograd u saradnji sa AUŠRA Ltd. Herceg Novi za eko-naselje Zagora u Crnoj Gori.

Prof. dr Marija Todorović ispred VEA-INVI Ltd. i gospodin Siniša Ilić ispred Aušra Ltd. Herceg Novi su povodom drugog projekta, nažalost, bili sprečeni, te su nagradu u ime pobedničkog tima preuzeli prof. dr Olivera Erić-Đurić sa Poljoprivrednog fakulteta, odeljenje za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Beogradu i prof. dr Ljubinko Jovanović – dekan univerziteta Educons u Svilajncu.

Ovogodišnji pobednik pokazuje holistički pristup kako da projektuje zgrade koje mogu da se pokrenu bez ikakvih emisija: zgrade bi koristile isključivo solarnu energiju, energiju vetra a biomase za grejanje, pripremu tople vode i klima-uređaje. Desalinizator morske vode na solarnu energiju, kao i toplotne pumpe na morsku vodu garantuju savršen balans proizvodnje i korišćenja energije. Prototip zgrade za 21. vek!

Ceremonija dodele nagrade realizovana je uz pomoć austrijskog preduzeća GREINER Holding AG sa sedištem u Kremsmunsteru. Skup austrijskih privrednika Austrian Business Circle ovog puta održan je pod pokroviteljstvom novootvorenog hotela Metropol Palace u Beogradu, a povodom otvaranja novog spa-centra u parku Tašmajdan koji pruža predivan pozgled na park i opuštenu atmosferu kako za relaksaciju tako i za poslovne razgovore. Osoblje hotela je tokom skupa svojim ljubaznim i profesionalnim nastupom znatno doprinelo uspešnoj realizaciji ove manifestacije, te se radujemo i budućoj saradnji.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...