INFONET-468X60-BANNER

Iz Albanije uvozimo jeftin cement, ali su to mrvice

31.05.2013. | Dnevnik

Enorman pad potrošnje cementa na srpskom tržištu već neko vreme prate spekulacije o tome da se naši građevinari sve više okreću uvoznom, navodno lošijem, ali svakako jeftinijem cementu iz Albanije, a uz njih ide i pitanje kako je moguće da su ti džakovi povoljniji od naših iako su pevalili toliki put.

Tvrdi se da je Srbiju preplavio uvozni cement, međutim, upućeni u građevinski posao kažu da iz inostranstva stiže tek onoliko koliko jedna domaća fabrika može proizvesti za nekoliko dana.

- Tržište cementa je palo jer je građevina u problemima. Već nekoliko godina beležimo pad potrošnje cementa od 30 odsto. U Srbiju se uvozi cement iz Hrvatske, odnosno iz "Nekse grupe", takođe iz splitske cementare. Uvozimo ga i iz Albanije, ali u manjim količinama, a dolazi nam i s Kosova iz kompanije "Šarcem". Recimo, iz Albanije se uveze oko 20.000 tona godišnje, a iz Hrvatske oko 70.000 tona – kaže Vladan Radojičić, prvi čovek novosadske kompanije "Drina kop", koja kupuje albanski cement od uvoznika, ali u njenoj ponudi ikak preovladava domaći.

Kao što se može videti na sajtu ovlašćene srpske institucije za kontrolu tih proizvoda, svi uvozni cementi imaju sve potrebne sertifikate izdate u Institutu za ispitivanje materijala (IMS) u Beogradu, što znači da kvalitet tog cementa odgovara našim standardima. IMS je ovlašćena državna institucija koja svaka tri meseca ispituje kvalitet uvezenog cementa, a jedna od metoda je, kako smo čuli, i uzimanje uzorka u samoj fabrici, bilo da je u Albaniji, Hrvatskoj ili kod nas.

- Godišnje se u Srbiji potroši oko 1,7 milion tona cementa, a svi uvoznici zajedno dovezu oko 100.000 tona, što je oko šest odsto ukupne proizvodnje u Srbiji. Uvoz iz Albanije pogotovo nije veliki u odnosu na domaću proizvodnju, a ograničen je i troškovima transporta jer se nikome ne isplati da dovlači cement iz drugih zemalja a da nema finansijsko pokriće za povratnu turu – objašnjava Radojičić.

Pitanje je, međutim, cena cementa na našem tržištu. Kako smo čuli od novosadskih građevinara, "Lafaržov" cement u beočinskoj veleprodaji košta 90 evra tona. Kada se tome doda PDV i transport do Novog Sada, cena mu naraste na 110 evra. Istovremeno, albanski cement košta 100 evra, uključujući i prevoz i PDV. Naravno da se postavlja pitanje zašto je naš cement tako skup i kako je moguće da albanski ima nižu cenu, ako već sumnje u kvalitet nema, s obzirom na to da je i svaki uvozni u registru sertifikovanih proizvoda IMS-a.

S druge strane, Radojičić ukazuje na to da nije najveći problem u ceni već u tome što, nažalost, čitava gradnja stagnira i što je ta grana duboko zacementirana. Da je potrošnja veća, i tržište bi se regulisalo i cene bi došle na svoje, veli naš sagovornik.

- Da imamo potrošnju od 2,7 miliona tona godišnje, kao pre nekoliko godina, tih 100.000 tona koliko uvezu svi uvoznici zajedno, ne bi se ni osetilo. Fabrike u Srbiji ne stoje zbog toga što se cement uvozi. Recimo, beočinska fabrika ima godišnju proizvodnju od oko 1,5 milion tona, a ako izuzmemo dva meseca remonta, to znači da mesečno napravi 150.000 tona. Dakle, celokupan uvoz iz Albanije je tek desetodnevna proizvodnja "Lafarža" – objašnjava naš sagovornik, uz ocenu da je "Lafarž" kompanija koja je mnogo doprinela unapređenju te proizvodnje u Srbiji.

Radojičić ukazuje na još jedan aspekat uvoza cementa iz Albanije u našu zemlju. Naime, kada se istovari ta roba, "povratna tura" je prilika da se kamioni napune poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Srbije. Tako se pospešuje prodaja našeg žita, brašna, konditorskih i ostalih proizvoda na tržišta Crne Gore i Albanije.

 

Komentari: 4

Pele 28.09.2023 11.16.22

Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali majstori su mi savetovali da mogu slobodno da kupim taj albanski cement. Urađena košuljica za terasu i staze po dvorištu pre godinu dana i sve je za sada ok.

Caks 23.03.2021 19.31.31

Cement je odlicnog kvaliteta, cak bolji od domacih proizvodjaca . Moja preporuka za albance

vlilis 05.06.2013 08.42.47

Prenecu vam moja iskustva u radu sa albanskim cementom, ne osvrcuci se na teme konkurencije, cene i slicno.
Jedna paleta albanskog cementa je stigla na gradiliste od koje smo spravljali beton za serklaze pregradnih zidova. Bez obzira na nase iskustvo, znanje, gradjevinsku hemiju i volju, nismo do kraja uspeli da dobijemo od njega beton ni priblizno kvalitetu kakav se dobija sa ostalim cementima koji se mogu naci na nasem trzistu. Od prodavca nismo mogli da dobijemo nikakvo objasnjenje zasto je to tako. Zato sa moje strane nema preporuke za albanski cement, koliko god on kostao.

Jelena V. 03.06.2013 12.32.23

Smatram da je albanski cement zadovoljavajućeg kvaliteta, i priča da je albanski cement lošeg kvaliteta je prava besmislica. Pretpostavljam da je taj komentar došao od strane domaćih proizvođača cementa kao izgovor za njihove visoke cene cementa. Treba neko da plati za najveće plate u Srbiji (npr. čistačica u Lafarge fabrici ima minimum 45,000 dinara platu)
Drago mi je što je došla nova konkurencija i malo prodrmala monopolističku i lošu poslovnu politiku srpskih proizvođača cementa.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;