INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dogodine počinje izgradnja vetroparka u Kovinu

03.12.2012. | RTV

Kompanija Kontinental vind partners (Continental Wind Partners - CWP) planira naredne godine da počne izgradnju vetroparka u Srbiji, u Kovinu, snage do 170 megavata, najavio je predsednik te kompanije Mark Krendal. "Ako sve bude teklo po planu prva struja iz vetrenjača u Kovinu mogla bi da 'potekne' već u drugom kvartalu 2014", rekao je on novinarima iz Srbije koji su bili na studijskom putovanju u Rumuniji.

Investicija je vredna 300 miliona evra, dodao je Krendal i objasnio da bi 200 miliona evra bilo obezbeđeno iz kredita međunarodnih banka, a ostatak iz sredstava kompanije i partnera. On je rekao da očekuje da CWP u februaru 2013. godine u Srbiji dobije građevinsku dozvolu, a da u martu i aprilu počne nabavka opreme i radovi.

Kako je Krendal istakao, CWP planira i drugu fazu izgradnje vetroparka u Srbiji od dodatnih 150 megavata u Kovinu i Pančevu ako Vlada Srbije nastavi da stimuliše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i poveća kvotu za otkup struje iz vetro parkova sa sadašnjih 450 megavata.

"Ako fid-in tarifa za otkup struje iz vetroparkova od 9,5 centi po kilovat času na 12 godina ne bude značajno promenjena sigurno ćemo graditi vetropark. Ako bude smanjena cena ili vreme otkupa nisam tako siguran", poručio je Krendal.

Čelnik CWP je dodao da je druga faza izgradnje vetroparka u Srbiji planirana u 2014. godini.

O realizaciji odlučuju i banke

Prema njegovim rečima, odluka da li će investicija u Srbiji biti realizovana ne zavisi samo od CWP već i od banaka koje treba da finansiraju projekat.

"Mi možemo da investiramo ako nam banke, kao što su EBRD i EIB pozajme 200 miliona evra. Ako kažu da cena ispod 9,5 evro centi za kilovat nije isplativa, mi nećemo moči da gradimo", naglasio je Krendal. "Kad se sretnemo sa bankarima oni su vrlo predusretljivi i žele da nam pozajme novac, ali to ne mogu da urade dok ne rešimo pitanja fid-in tarifa i otkupa struje", napomenuo je on.

Uredba za povlašćeni otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije važi do 31. decembra tekuće godine, a prema najavama iz Vlade Srbije i resornog ministarstva energetike u pripremi je nova i očekuje se njeno usvajanje.

Krendal je naveo, što je i zamerka većine potencijalnih investitora, da se u Srbiji kasni sa donošenjem propisa i da su komplikovane procedure dobijanja dozvola.

Podrška lokalne uprave

Predstavnici lokalne samouprave Kovin podržavaju izgradnju vetroparka što će, kako su istakli, biti veoma značajno za ekonomiju te opštine.

Zamenik predsednika opštine Kovin Blagoje Bogdanović rekao je da bi na izgradnji vetroparka bilo angažovano više stotina radnika, dok bi opština imala dva odsto prihoda od energije vetra. Od tih sredstava, 1,5 odsto bi išlo opštini, a pola procenta mesnoj zajednici, dodao je on i objasnio da bi vetropark bio udaljen od naselja i ne bi imao nikakvog negativnog uticaja na ekologiju. Bogdanović je rekao da je lokalna samouprava ispoštovala i sprovela sve neophodne procedure, da je državno zemljište prevela u vlasništvo opštine, a kasnije i investitora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;