INFONET-468X60-BANNER

"Electrawinds" planira izgradnju solarnog parka u Zrenjaninu

19.04.2012. | Dnevnik

Belgijska kompanija "Electrawinds", u partnerstvu sa gradom Zrenjaninom, planira izgradnju solarnog parka instalisane snage 10 megavata.

Park će biti na površini od dvadesetak hektara, i ukupne vrednosti 20 miliona evra, rečeno je na sastanku održanom u multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, na kome je predstavljeno pomenuto preduzeće i planovi za investicije u Srbiji. Pregovori su u toku, a po rečima menadžera za razvoj u "Electrawinds" Branka Kurilića, kompaniji je ponuđeno nekoliko potencijalnih lokacija za solarne parkove. Jedna je u predgrađu Zrenjanina, u industrijskoj zoni prema Elemiru, a druga u blizini Perleza.

- Razvojni tim naše kompanije, koja broji preko tri stotine zaposlenih, u ovom trenutku, u sedištu kompanije "Electrawinds", u Ostendeu, radi na investicionom planu. Vojvodina je, inače, dobar teren za solarne parkove, koji se mogu graditi na slatinastim neplodnim zemljištima, a Zrenjanin je nekoliko koraka ispred drugih u Srbiji na ovom planu – rekao je Kurilić, koji je, kao pogodnost za ulaganje u solarni park u Zrenjaninu, naveo povlašćenu tarifu u Srbiji za solarnu energiju, od 23 evrocenta za kilovat.

On je precizirao da je planirana gradnja solarnog parka do 10 megavata, jer je za investicije te snage nadležna lokalna samouprava, sa kojom belgijska kompanija već ima odličnu saradnju. Za gradnju elektrane preko 10 megavata nadležni su viši nivoi vlasti, a Belgijanci bi posao da završe na lokalu.

Po rečima menadžera kompanije "Electrawinds" za područje Srbije Kurta Derjua, u ovom trenutku u našoj zemlji ta kompanija realizuje dve velike investicije. Jedna je u južnom Banatu, gde se u okolini Alibunara gradi vetropark veličine 50 megavata, čija je vrednost preko sto miliona evra.

Druga je u Inđiji, gde je u toku izgradnja postrojenja za preradu biomase, odnosno klaničnog otpada, kapaciteta 150.000 tona godišnje. Vrednost ove investicije iznosi preko 21 miliona evra.

Vezane vesti

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;