INFONET-468X60-BANNER

Svi duguju za struju

13.12.2011. | RTS

Domaćinstva i privreda duguju za struju čak 95 milijardi dinara. Veliki dužnici su i lokalne samouprave, koje gomilaju svoje dugove. Prvi put i građani i privreda jednako su dužni.

U sastavu Elektroprivrede Srbije je pet elektrodistribucija.

Elektrosrbija Kraljevo pokriva trećinu srpske potrošnje struje. Obuhvata 54 grada i opštine, a samo 20% redovno plaća račune. Problem je što i lokalne samouprave gomilaju dugove. Direktor Elektrosrbije Kraljevo Slobodan Mihailović kaže da su veliki dužnici Lazarevac, Jagodina, Novi Pazar, Kruševac, a lokalne samouprave koje redovno izmiruju svoje obaveze su Gornji Milanovac i Ivanjica.

Elektrošumadija pokriva Kragujevac i još četiri opštine i za godinu dana potraživanja su veća 10%. Ivan Radović iz Elektrošumadije Kragujevac kaže da je najveći dužnik Zastava energetika. "Druga firma po visini dugovanja je kragujevački vodovod, a na trećem mestu je Skupština grada Kragujevca i firme kojima je osnivač lokalna samouprava sa zajedničkim dugom od oko 300 milona dinara", kaže Radović.

Gradske vlasti imaju računicu i očekuju nagodbu sa Elektrodistribucijom. Komunalna preduzeća kažu sama plaćaju svoje dažbine, a za javnu rasvetu i potrošnju struje u zgradi Skupštine grada duguju oko 45 miliona dinara. Član Gradskog veća Kragujevca Zoran Jovanović kaže da je to čist dug iz ove godine, a za dug iz prošle godine je potpisan reprogram na 48 meseci, koji grad Kragujevac redovno izmiruje.

"U ovom trenutku Elektrošumadija za svoje obaveze za porez i za firmarinu duguje lokalnoj upravi 30 miliona i to je dug koji mi računamo da prebijemo", kaže Jovanović.

Duguje se i ostalim distribucijama. Potrošnja struje je sve veća, a za stabilan rad sistema kažu neophodna je redovna naplata. "Kod lokalnih samouprava imamo evidentan problem i tu smo veoma aktivni, tako da i putem isključenja i putem utuženja i blokadom računa naplaćujemo svoja potraživanja", rekao je Slobodan Mihailović. Pozivaju gradske vlasti i institucije da racionalno troše struju - povedu više računa o javnoj rasveti i budu štediljivi kada u kancelerijama uključuju peći i grejalice.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;