Magnetne vetroturbine po Teslinoj ideji (video)

23.09.2011. | RTS

Pronalazač Milorad Savković, iz Njujorka, u Beogradu je počeo evropsku turneju kako bi ponudio gradnju elektrana sa magnetnim vetroturbinama. Članstvom Srbije u jedinstvenoj Evropskoj patentnoj organizaciji i magnetni vetrogeneratori lakše bi našli investitore. Srbija je zemlja sa najmanje prijavljenih patenata po stanovniku u Evropi. S druge strane, patenti naših pronalazača, poput magnetnih vetroturbina Milorada Savkovića koristi i američka vojska.

Uspeo u svetu, ali u Srbiji još ne. To je priča Milorada Savkovića iz Njujorka, koji je izabrao Beograd za početak turneje po Evropi kako bi ponudio gradnju elektrana sa magnetnim vetroturbinama, po ugledu na Tesline zamisli.

"Mi očekujemo od Srbije, ako prihvatimo to tržište, da prenesemo dosta tehnologije da se radi u regionu, infrastrukturu bi radili domaći izvođači, proizvodnju odgovarajućih komponenata bi radili ovde zbog transporta i zbog razlike u ceni", kaže Milorad Savković.

Stručnjaci kažu da su klasične vetrenjače na struju zastarele, potreban im je jači vetar nego magnetnim turbinama, rasteruju ptice, pa se množe insekti, što ekološki nije prihvatljivo. Prednost magnetnih turbina je i to što im je potreban manji prostor. Zotan Mojić iz "Elektro enerdži inžinjeringa" objašnjava da 50MV zauzima površinu od 3,6ha.

Pre godinu dana Srbija je uz pomoć Evropske unije opremila Centar za zaštitu intelektualne svojine u Beogradu. Centar za zaštitu intelektualne svojine posetio je predsednik Evropske patentne organizacije. Sledeći korak je i članstvo u jedinstvenoj Evropskoj patentnoj organizaciji i 700 miliona dokumenata na raspolaganju. Tada bi i magnetni vetrogeneratori lakše našli investitore.

"Da bi Srbija koristila prednosti naše organizacije, potrebno je da njen sistem patenata bude na nivou zemalja članica, njih oko 35. I drugo je samo članstvo, jer su prednosti korišćenja tih servisa veliki", kaže Beno Batisteli, predsednik Evropske patentne organizacije.

Prvi zaštićeni patent u Srbiji je rakijski kazan iz 1909. godine. Da li je kazan nailazio na malo razumevanje kao izum Milorada Savkovića? Tek, u Privrednoj komori Beograda nije bilo predstavnika države i elektrokompanija.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...