Traži se strateški partner za Rudnik gipsa u Lipnici

09.08.2010. | e-kapija

Lokalna samouprava opštine Knić pokušaće da uz pomoć Ministarstva energetike i rudarstva pronađe strateškog parntera za Rudnik gipsa Lipnica čija je privatizacija prošle godine poništena.

Kako je kazao predsednik te opštine Branislav Busarac, rudnik gipsa koji je otvoren 1922. godine trenutno se konzervira.

"Pokušaćemo da nađemo strateškog partnera, pa i eventualnim raspisivanjem međunarodnog tendera, jer postoje procene da se u ulaznom oknu mogu proizvoditi eksplozivna sredstva za rudarstvo - rekao je Busarac.

Ranije je Rudnik gipsa Lipnica preuzela Fabrika cementa Novi Popovac - Holcim, ali je ta privatizacija lani poništena. Jedan od razloga za njegovo zatvaranje, iako ima najveće zalihe gipsa u Evropi, jeste što se proizvođačima cementa, zbog jeftinijih materijala poput otpadne šljake, praktično ne isplati dalja eksploatacija.

"Jedna nemačka firma pokazala je lani interesovanje za rudnik Lipnica i krajem 2009. godine dolazili su na preliminarne razgovore, ali već osam meseci nemamo nikakve kontakte sa njima", rekao je Busarac i dodao da se i pojedine srpske firme, koje rade za neke kamenolome, interesuju za taj rudnik, ali nema nikakvih konkretnih razgovora ni dogovora.

Rudnik gipsa u Lipnici ne radi od 2002. godine, gotovo je napušten, a nedavno su odnete i železničke šine za vagone i zatvoren je ulaz u jamu.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece