INFONET-468X60-BANNER

XYPEX - Kristalna razlika u hidroizolaciji

26.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Porozna priroda betona, pored uobičajenih defekata kao što su loše izvedene konstruktivne i radne spojnice, loše ugrađen beton i prsline nastale usled skupljanja betona, predstavlja prvi izazov u izgradnji vodonepropusnih temelja.

Skenirana mikrostruktura betona

Skenirana mikrostruktura betona prikazuje Xypexove kristalne formacije (Foto: Magna Coop Waterproofing)

Osnovni cilj hidroizolacije podzemnih delova objekta je sprečavanje prodora vode, koja često deluje pod pritiskom, kroz beton i na taj način se unutrašnjost objekta štiti od delovanja vode i sprečava korozija armature koja može da naruši integritet konstrukcije. U nekim slučajevim kada je beton izložen dejstvu agresivnog okruženja, kao što su sulfati ili hloridi ili usled blizine mora, zaštita betona je takođe veoma bitna.

Sistem hidroizolacije betona baziran na Xypex tehnologiji kristalizacije ispunjava oba zahteva u pogledu hidroizolacije i zaštite betona. Xypex je uspešno korišćen na velikom broju projekata širom sveta. Prepoznat je od strane inženjera, projektanata i izvođača kao najbolje rešenje posebno u slučajevima kada se pred njih postavljaju najviši zahtevi u pogledu obezbeđenja objekata od dejstva vode i/ili agresivnog okruženja.

Xypex tehnologija kristalizacije predstavlja veoma pouzdan sistem hidroizolacije/zaštite betona uz značajnu uštedu vremena, pojednostavljenje detalja i smanjenje mogućnosti greške od strane radnika tokom izvođenja hidroizolaterskih radova. Ova tehnologija omogućava značajnu redukciju troškova u poređenju sa klasičnim sistemima hidroizolacije kao što su membrane, drugim površinskim sistemima hidroizlacije ili sistemom pozantim kao "bele kade".

Xypex je doživeo značajan uspeh tako da ne iznenađuje to što se proizvodi koji pokušavaju da imitiraju ovu patentiranu kristalnu tehnologiju mogu naći na današnjem tržištu. Odgovarajući na rast primesa koje smanjuju propusnost, American Concrete Institute (ACI- Američki institut za beton) je izdao dokument (ACI 212-3R-16) koji pojašnjava očekivanja po pitanju performansi tako što odvaja aditive u dve potkategorije: aditive za beton koji nisu podložni hidrostatičkom pritisku i aditive za beton koji su podložni hidrostatičkom pritisku, uključujući kristalnu tehnologiju.

Kivisydän parking, Oulu, Finska - Kapacitet: 900 parking mesta, 25 liftova, površine 50.000m2 ispod grada

Kivisydän parking, Oulu, Finska - Kapacitet: 900 parking mesta, 25 liftova, površine 50.000m2 ispod grada (Foto:Magna Coop Waterproofing)

Uz pomoć SEM (skenirajući elektronski mikroskop) prikazan je vizuelni dokaz koji jasno pokazuje razliku između Xypexa i svih drugih proizvoda u pogledu kategorije primesa za hidroizolaciju. SEM je tehnika kojom se proizvodi precizna fotografska slika mikrostrukture uz pomoć skeniranja iste uz fokusirani snop elektrona. Mogu se postići krajnje visoki stepeni uvećanja i pri uvećanju od x500 mogu se videti Xypexove kristalne formacije na delu.

Beton obrađen Xypexom

SEM slike uverljivo pokazuju da su Xypexove netopive kristalne strukture koje se formiraju u betonu jedinstvene i da im nema jednakih (NO EQUAL).

Brojni zadovoljni klijenti su prepoznali Xypex sistem kao ključni deo u izgradnji, u manjim ili većim kapitalnim projektima, vodeći se mišlju: "HIDROIZOLACIJU TREBA NAPRAVITI JEDNOM I TO ZAUVEK".

Generalni distributer kanadske firme Xypex chemical corporation je kompanija Magna Coop Waterproofing.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;