SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Uručene nagrade pobednicima konkursa "Ekoopština"

19.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, HUOT, Fonroche lightning-BBA International, NALED, SKGO i Delegacija Evropske Unije, danas su zajednički dodelili nagrade pobednicima konkursa "Ekoopština" u ambasadi Francuske u Beogradu.

Dobitnici nagrada (Foto: Jovan Gojković, Ambasada Francuske)

Konkurs "Ekoopština" zamišljen je kao platforma za razmenu znanja i primera dobre prakse između francuskih i srpskih aktera uključenih u programe održivog razvoja gradova i opština u sledeće četiri oblasti: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodama, održiva urbana mobilnost, energetska efikasnost zgrada.

Posebnu potkategoriju konkursa čine "Zelene škole", namenjene osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre ponovo je potvrdio zajedničku posvećenost jačanju saradnje između lokalnih samouprava, škola, naučne zajednice i institucija kako bi se izgradila održiva budućnost.

Obnovljeno partnerstvo između inicijativa "Zelena agenda za Srbiju" i "Ekoopština" svedoči o ovoj nameri, dok se u potpunosti uklapa u okvir Zelenog dogovora za Evropu i ambicioznog "Plana rasta" za Zapadni Balkan, koji ima za cilj podršku regionu u sprovođenju ekoloških i ekonomskih reformi.

Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Repubike Srbije, naglasila je važnost ovog projekta zbog toga što se zaštita životne sredine odvija i implementira u lokalnim samoupravama i što će dobitnici nagrada tokom svoje studijske posete Francuskoj moći da vide kako se tamo upravlja otpadom i vodama i da to primene u svojoj lokalnoj samoupravi.

Kako je dodala, Ministarstvo zaštite životne sredine pripremilo je četiri zakona koji će se uskoro naći na dnevnom redu jednog od narednih redovnih skupštinskih zasedanja.

Grad Novi Sad je dobio nagradu za energetsku efikasnost (Foto: Jovan Gojković, Ambasada Francuske)

"Ponosni smo što smo treću godinu zaredom deo projekta "Ekoopština", jer želimo da gradimo zdraviju i održiviju sredinu za generacije koje dolaze," poručio je Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju.

"Saint-Gobain je posvećen zaštiti planete, ne samo kroz inovativna rešenja u građevinarstvu, već i kroz projekte poput ovog, u kojima podržavamo razvoj lokalnih samouprava i edukujemo mlade naraštaje o ekologiji, reciklaži i održivosti," dodao je.

"Nadam se da će mnogi gradovi i opštine slediti primer ovogodišnjih dobitnika, a mi ćemo kao kompanija nastaviti da doprinosimo poboljšanju kvaliteta života kroz slične inicijative," istakao je Ilić.

Nakon dodele nagrada, obnovljen je Sporazum o saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji koji je omogućio proširenje projekta "Ekoopština" kao dela inicijative "Zelena agenda za Srbiju".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;