INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Telenor otvara prvu eko baznu stanicu u Srbiji

17.06.2010. | SEEbiz

Korišćenjem obnovljivih izvora energije za napajanje telekomunikacione mreže, eko bazna stanica štedi do 50 odsto električne energije. Iz kompanije Telenor navodi se da je ova ekološka stanica prva je u nizu zelenih investicija ove kompanije u oblasti napajanja telekomunikacione mreže, a u projektu su učestvovali domaći stručnjaci, koji su projektovali hibridno postrojenje na sunce i vetar i izvođači, koji su montirali složene uređaje.

Stanicu su pustili u rad ministar životne sredine Oliver Dulić i generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel Morten Jonsen.

- Otvaranjem jedne ovakve bazne stanice želimo da podstičemo i utičemo na kolektivnu ekološku svest kompanija i da damo primer ostalim kompanijama u borbi za očuvanje životne sredine, izavio je Jonsen.

Pored ugradnje solarnih panela i vetrogeneratora na lokaciji, u smanjenju emisije ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti učestvuje i specijalni sistem hlađenja baterija. Baterije su montirane u kanal u podu i na taj način je omogućeno da temperatura u prostoriji bude veća, odnosno da sistem za hlađenje radi kraće.

Puštanjem u pogon prve ekološke bazne stanice obogaćena je Telenorova zelena kampanja započeta 2008. godine učešćem te kompanije u borbi protiv klimatskih promena.

Takve bazne stanice već postoje u okviru Telenor Group u Norveškoj, Bangladešu, Pakistanu, Crnoj Gori i Mađarskoj, navodi se u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;