Lafarge i Strabag osnivaju preduzeće za proizvodnju cementa u srednjoj Evropi

04.06.2010. | Ekapija

Vodeći svetski proizvođač građevinskog materijala Lafarge i Strabag, najveća građevinska kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, potpisale su 25. maja sporazum o osnivanju kompanije Lafarge Cement CE Holding čije sedište će biti u Austriji.

Lafarge će u holding uneti svoje cementare u Manersdorfu i Recnaju u Austriji, Cížkovice u Češkoj i Trbovlje u Sloveniji, a Strabag će doprineti fabrikom koju trenutno gradi u Pečuju, u Mađarskoj. Udeo kompanije Lafarge u novom preduzeću biće 70%, a Strabag će biti vlasnik 30%.

U očekivanju odobrenja nadležnih organa za zaštitu konkurencije, ovo preduzeće bi trebalo da počne sa radom 1. januara 2011. godine. U potpunosti će ga konsolidovati Lafarge, a po osnivačkom kapitalu Strabag.

Lafarge Cement CE Holding imaće kapacitete za ukupnu godišnju proizvodnju 4,8 miliona tona cementa. Ovaj građevinski materijal prodavaće se u svim zemljama pod robnom markom Lafarge.

Udruživanjem svojih aktivnosti na austrijskom, češkom, slovačkom, slovenačkom i mađarskom tržištu, ove dve kompanije očekuju znatnu sinergiju u pogledu ulaganja i troškova.

"Ugovor nam omogućava da obezbedimo tačno onoliko cementa koliko nam je potrebno u jednoj godini, a to je 1,5 milion tona, samo u onim zemljama u kojima nam je potrebno. Takođe nam omogućuje da ostvarimo ekonomije obima u nabavkama i upravljanju, kao i da profitiramo iz znanja globalnog lidera na tržištu cementa", rekao je objašnjavajući strategiju dr Hans Peter Hazelštajner, generalni direktor Strabag.

"Ovim zajedničkim preduzećem udružujemo snage dva lidera na svojim tržištima. Ovaj strateški potez omogućiće obema kompanijama da bolje međusobno ukrste razumevanje i poznavanje potreba kupaca i mogućnosti proizvođača. Kao rezultat toga, verujemo da će doprineti razvoju proizvoda i usluga u bliskoj budućnosti i da će biti od koristi našim kupcima. Zahvaljujući stvaranju veće industrijske mreže, takođe ćemo dobiti i mogućnost za stvaranje vrednosti, pre svega optimizacijom logistike", rekao je Bruno Lafon, predsednik i generalni direktor Lafarge.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...