INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BEF 2023: Na najvećem skupu o energetici govorilo se o najvažnijoj temi - dekarbonizaciji

23.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Globalno zagrevanje i klimatske promene su neizbežan razlog zašto kompletna građevinska industrija treba da bude usmerena ka cilju potpune dekarbonizacije svojih poslovnih operacija.

Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija

Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija (Foto: Lafarge)

Strategija dekarbonizacije je za kompaniju Lafarge Srbija jedna od ključnih tema, o kojoj su njeni predstavnici imali prilike da govore na ovogodišnjem Beogradskom energetskom forumu BEF 2023 čiji je generalni pokrovitelj ova kompanija.

Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija, govorio je o tome na koji način kompanija Lafarge, kao energetski intenzivna, usklađuje poslovanje sa zahtevima niskougljeničnog razvoja. Pored ove teme istakao je značaj intenzivne saradnje sa regulatornim telima Republike Srbije kako bi se ovakvim kompanijama omogućio dobar start i stvaranje uslova da lakše dočekaju uvođenje prekogranične takse za CO2 (Carbon Border Adjustment Mechanism) koja stupa na snagu 1. januara 2026.

- Drago mi je sto učestvujem na jednom ovakvom događaju jer teme koje su ispred nas su izuzetno bitne za kompanije koje dolaze iz sektora koje je Evropska unija prilično pogodila svojim merama. Radi se o 6 sektora: Industrija aluminijuma, đubriva, industrija cementa, čelika, hidrogena. To su sve industrije koje su strašno opterećene intenzivnim utroškom energije i mi tražimo rešenje kako taj problem da rešimo u narednim godinama, rekao je Dimitrije Knjeginjić.

- Ono sto je ključno za nas, stara tema u novom ruhu, alternativna goriva. A da smanjimo otisak, jer sva alternativna goriva su bolja od tradicionalnih. Jedna nova metafora je da probamo da uvedemo Lego sistem kod cirkularne ekonomije. Kad deca prave zgradu od Lego kocki kupite dva, tri paketa tih kocki, kad prave aerodrom demontiraju te kocke i prave aerodrom, e to je model koji nama treba, ističe Knjeginjić.

- Model koji će sve ono što danas čini jednu zgradu, vratiti ponovo u jednu zgradu. Bez toga neće biti ove industrije koju danas poznajemo. Odgovori i rešenja postoje. Naša kompanija ima jako veliki spektar rešenja u tom domenu, ono gde nam treba apsolutna podrška u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i energetike i ja zaista mislim da ćemo ih dobiti jer u pitanju je nas futur u industriji. I ne samo u industriji, ako gledamo šire, onda je to problem i edukacije budućih kadrova jer neće imati gde da se razvijaju, zaključuje Dimitrije Knjeginjić.

Uslov za uspešnu dekarbonizaciju u Srbiji je direktna saradnja državnog i privrednog sektora (Foto: Lafarge)

Marko Muhadinović, menadžer Geocycle Srbija, zatvorio je ovogodišnji forum panelom na temu najboljih korporativnih praksi u procesu dekarbonizacije za #netzero future! Prikazao je primere dobre prakse u cementnoj industriji, ilustrujući kako Holcim grupa, kojoj pripada Lafarge, sprovodi u delo strategiju dekarbonizacije.

Potencijali koji postoje u cementnoj industriji na putu ka dekarbonizaciji prvenstveno se odnose na građevinski otpad i alternativna goriva. Danas smo u stanju da građevinskom otpadu damo novu vrednost, da ga recikliramo i vratimo u cement, čime trajno čuvamo prirodne rezerve i direktno utičemo na drastično smanjenje CO2 emisija. Zahvaljujući inovacijama i kontinuiranom traganju za novim rešenjima, danas je cement sa 0% emisija CO2 naša realnost.

Tokom Beogradskog energetskog foruma predstavnici kompanije Lafarge imali su priliku da razgovaraju sa ekspertima iz oblasti energetike i zaključak je jasan - uslov za uspešnu dekarbonizaciju u Srbiji je direktna saradnja državnog i privrednog sektora.

Regulatorna tela Republike Srbije imaju ključnu ulogu da kroz prilagođavanje propisa i donošenje novih zakona omoguće realizaciju inovativnih strategija u smanjenju CO2 emisija.

Rešenja postoje, znanje imamo, sada je prilika da se udružimo i zajedničkim snagama i investicijama osiguramo svetlu budućnost za generacije koje dolaze, poručuju iz kompanije Lafarge i napominju da jedino udruženi činimo ovaj svet boljim mestom za život.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;