INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rešenja za uređenje Zemunskog keja

04.02.2022. | eKapija

Gradska opština Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde Zemunskog keja početkom oktobra prošle godine. Radove su dostavili Beopotez, Revolution Architects i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Rešenje Beopoteza

Foto: Beopotez

Povod za raspisivanje ovog konkursa je potreba za uređenjem, rekonstrukcijom i izgradnjom priobalnog vodnog zemljišta (kao javne površine), vodnih površina i objekata u delu lesnog odseka Dunava i priobalja sa akvatorijom u Zemunu na potezu od Pupinovog mosta do Gardoša. Kako je navedeno na sajtu GO Zemun, u pitanju je dužina od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta, različite konfiguracije i obuhvaćena planom detaljne regulacije prostora između ulica: Cara Dušana, saobraćajnice T6, lesnog odseka Dunava, Zemunskog groblja i granice Regulacionog plana Starog jezgra Zemuna-Pregrevica-opština Zemun.

Beopotez

Foto: Beopotez

Autorski tim Beopotez u svom idejnom rešenju postavio je cilj da poveže stanovnike i starosedeoce Zemuna sa rekom. Obaloutvrda koja se završava kod marine Radecki, projektom je produžena i proširena do mosta Mihailo Pupin.

Revolution Architects

Foto: Revolution Architects

Osnovna ideja rešenja autorskog tima Revolution Architects je da se oblikuje obaloutvrda uz minimalne izmene oblika postojeće obale Dunava i narušavanja flore koja je zatečena. Smenjuju se marine, parkovi, ugostiteljski objekti i sportsko-rekreativni sadržaji.

Revolution Architects

Foto: Revolution Architects

Obaloutvrda se nastavlja na postojeću obaloutvrdu koja je prekinuta kod kule Gardoš. Kroz ceo potez je obezbeđena dvosmerna saobraćajnica, a pešačkom stazom se smatra cela obaloutvrda.

Revolution Architects

Foto: Revolution Architects

U sklopu marine je predviđen objekat maksimalne spratnosti P+2 i površine 7.500 m2, sa turističko-komercijalnim i ugostiteljskim sadržajem. Objekat je zamišljen kao poluotvoreni, tako da bude stalno u interakciji sa prirodom, pa se tako sa leve strane oba dela objekta nalazi otvoreni atrijum.

IAUS

Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Treći projekat koji je dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, predvideo je da se kod Pupinovog mosta gde se završava šetalište, napravi proširenje i okretnica. Planiran je lift većih gabarita, sa pratećim objektom.

Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Šetališta su opremljena urbanim mobilijarom: klupama, senicima na zelenim površinama, dečijim spravama za igranje dece i rekreaciju odraslih, česme, kandelabri, skulpture i dr.

Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Foto: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS

Celim potezom projektovana je kolsko-pešačka staza širine osam metara, sa delom za bicikliste i pešake.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;