INFONET-468X60-BANNER

Prvi naučnoistraživački centar u Vojvodini biće osnovan na Vršačkim planinama

03.11.2021. | J. J. Baljak | Novosti

Napušteni i zapušteni objekat tzv. SUP-ovog odmarališta na Vršačkim planinama, koji je do pre tri decenije služio za odmor i rekreaciju jugoslovenske policije i drugih radnika javne bezbednosti, u toku iduće godine će konačno biti obnovljen i priveden novoj nameni. Lokalna samouprava planira da tu osnuje prvi naučnoistraživački centar u Vojvodini, koji će prevashodno koristiti studenti i profesori Geografskog fakulteta iz Beograda.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ideja je da nekada impozantno zdanje, koje je danas potpuno devastirano - bez stolarije i instalacija, sa zidovima ižvrljanim grafitima - bude isključivo objekat edukativnog karaktera, sa smeštajem internatskog tipa, u kom bi po beneficiranim uslovima boravile grupe od po 20-30 studenata. Trenutno se rešavaju imovinsko-pravni odnosi, budući da je vlasnik objekta država, a da pravo korišćenja ima MUP Srbije. Tek nakon toga će započeti izrada projekta revitalizacije i kapitalni radovi.

- Podneli smo zahtev da se vlasništvo sa države prebaci na Grad Vršac, a kasnije na upravljanje našem preduzeću, kao upravljaču zaštićenog područja Vršačke planine. Taj proces je u završnoj fazi, tako da bismo već na proleće mogli da krenemo sa prvim građevinskim radovima - najavljuje Jovan Knežević, direktor JKP 2. oktobar.

Budući naučnoistraživački centar imaće višestruke koristi i za samu lokalnu zajednicu i za studente, koji će u prelepom šumovitom ambijentu, koji se nalazi blizu Beograda, imati odgovarajuću bazu za izvođenje praktične nastave.

- Vršac prepoznajemo kao specifično mesto, koje pruža raznolike mogućnosti za istraživanja naših studenata, od divne i zaštićene prirode, preko specifične demografske strukture do blizine granice sa EU. Stručne studije, koje tu budemo uradili, ponudićemo Gradu i komunalnom preduzeću na korišćenje - ističe prof. Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta u Beogradu, čiji studenti, inače, već deset godina u Vršcu sprovode praksu.

Važnost ovog projekta prepoznao je i Beogradski univerzitet. Oni su ponudili resurse u izradi projektne dokumentacije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;