INFONET-468X60-BANNER

Kalenić pijaca u novom ruhu

01.06.2021. | I. M. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju pijace Kalenić sa natkrivanjem dela pijace i dogradnjom lokala između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe.

Novi izgled Kalenić pijace (Foto: Grad Beograd)

Kompleks Kalenić pijace se sastoji iz postojećih montažnih lokala duž ulica Maksima Gorkog i Njegoševe, a protežu se iz pravca Viške ulice. Montažni lokali, duž obe ulice, su formirani u dva reda sa razmakom za ekonomski prolaz dostave robe, a orijentisani su dvostrano, ka ulicama i ka unutrašnjosti pijace. U nastavku se nalaze objekti kapija, uz obe ulice, kroz koje se ulazi u kompleks, a u okviru njih se nalaze lokali.

U projektu se navodi da su lokali koji se nalaze između dve kapije u lošem stanju i na poziciji koja ne odgovara idejnom rešenju pa je potrebno da se uklone.

- Takođe, objekat kapije uz ulicu Maksima Gorkog, iako legalno izgrađen, svojom površinom od 63% pod objektom prelazi regulacionu i građevinsku liniju. Time je odluka o uklanjanju objekta kapije i ponovnom postavljanju u skladu sa važećim Planovima - piše u projektu.

Kapija uz Njegoševu ulicu se zadržava, rekonstruiše i dograđuje, zarad dobijanja bolje funkcionalnosti i osveženja izgleda koji je sa godinama eksploatacije narušen.

Objekat Mlečne hale se zadržava, bez promena, a može se samo rekonstruisati u gabaritu i volumenu, jer svojom malom površinom pod objektom prelazi regulacionu liniju ulice Maksima Gorkog.

Idejnim rešenjem kompleks pijace Kalenić je podeljen na četiri celine. Svaka celina je faza izvođenja radova, osim Celine 2 gde su planirane faze 2.1. i 2.2., što čini ukupno pet faza.

Planirani koncept kompleksa pijace čine:

  • Celina 1 – Natkrivanje sa parternim uređenjem (faza 1)
  • Celina 2 – Gastro blok sa parternim uređenjem (faza 2.1. i faza 2.2.)
  • Celina 3 – Objekat Mlečne hale (FAZA 3) - nije predmet idejnog rešenja
  • Cellina 4 – Parterno uređenje platoa Njegoševa/M.Gorkog (faza 4)

Celina 1, površine 6.713m², obuhvata prostor sa tezgama, između postojećih nizova montažnih lokala, koji su uz ulice Maksima Gorkog i Njegoševe. U ovom delu pijace je planirano natkrivanje prostora iznad platoa sa tezgama, a kao deo parternog uređenja i rekonstrukcija popločanja platoa sa četiri planirane česme, zelenim površinama i mobilijarom. Planirano je maksimalno iskorišćenje postojećih kamenih ploča i uklapanje kamenih kocki u delu gde je potrebno.

Oblik i pozicija nadstrešnice omogućava neometano cirkulisanje vazduha i prirodno osvetljenje. Iako je velika površina natkrivanja, tehničko rešenje ne dozvoljava efekat staklene bašte. Ukupna površina planirane nadstrešnice (horizontalna projekcija sa prepustima) je 6.088m².

Celinu 2 čini gastro blok sa parternim uređenjem (faza 2.1. i faza 2.2.) i nalazi se nalazi između natkrivenog dela pijace sa tezgama i objekta Mlečne hale. Površina je 2.567m², dok je ukupna izgrađena bruto površina 1.343m².

Celina 3 obuhvata objekat Mlečne hale koji se zadržava bez promena, sa bruto površinom 2255,86m², spratnosti Po+P+1.

Celina 4 obuhvata plato, od objekta Mlečne hale do raskrsnice ulica Maksima Gorkog i Njegoševe. Planiran je za parterno uređenje. Planiranim parternim uređenjem predviđeno je stepenište u vidu tribina, koje omogućava sedenje i kretanje. Površina je 164m².

Nosilac izrade urbanističkog projekta je preduzeće Page Consortium doo iz Beograda, a javna prezentacija trajaće do 16. juna 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;