INFONET-468X60-BANNER

Da li će "Pančevac" biti proširen?

28.04.2021. | S. B. Milošević | Novosti

Da li je proširenje Pančevačkog mosta moguće kako bi njime saobraćali i tramvaji, pokazaće studija izvodljivosti rekonstrukcije, za čiju je izradu Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala tender. Kako se navodi u dokumentaciji, Grad je u sklopu planova o proširenju tramvajske mreže planirao prelazak i razvoj tramvajskoj saobraćaja na levoj obali Dunava. Kao glavni pravac i objekat za ovaj prelazak nameće se Pančevački most.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Predmet studije neće biti prilazne betonske konstrukcije sa beogradske strane, čije je rušenje i izgradnja novih predviđeno posebnim projektom. Studija treba da obuhvati glavnu čeličnu konstrukciju, prilazne spregnute konstrukcije sa pančevačke strane, kao i njihove stubove i fundamente - piše u dokumentima.

Analizom postojećih konstrukcija, potrebno je proveriti mogućnost proširenja Pančevačkog mosta za potrebe prelaska tramvaja, ali tako da se tramvajski saobraćaj odvija uz glavne rešetkaste nosače. Treba proveriti mogućnost ugradnje šina i koloseka, ali i nosivost postojećih konstrukcija usled dodatnog tramvajskog opterećenja.

Studija, pored proračuna noseće konstrukcije mosta, treba da sadrži i procenu vrednosti radova.

Ovo nije prvi most čiju su konstrukciju čelnici grada odlučili da provere. Naime, u toku je studija Građevinskog fakulteta koja ispituje da li bi Stari železnički most, odnosno njegova konstrukcija mogla da podnese proširenje za jednu traku za tramvajski saobraćaj. Analizira se i da li je moguće proširiti ovaj most jer je on napravljen za jednokolosečnu prugu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;