INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima

10.03.2021. | Tanjug

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije ako se odluče da instaliraju solarne panele. Na osnovu toga će im se umanjivati računi za struju. Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do 10 godina, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Tanjug i dodaje da svake godine pada cena solarnih panela.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana - istakla je ministarka.

To će biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge vlada trebalo da usvoji već ove nedelje.

- Očekujem da ove nedelje vlada usvoji predloge četiri bazična zakona u energetici. Naš interes je da imamo mnogo veći procenat proizvedene i potrošene struje iz obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori energije nisu samo male hidroelektrane o kojima se toliko pričalo i koje su zaista u nekim delovima Srbije napravile određene probleme - rekla je Mihajlovićeva.

Ona napominje da su obnovljivi izvori energije i solarni paneli, vetrogeneratori, biomasa i drugi.

Pojašnjava da je zakonom predviđena jedna novina, a to je kvalifikacija potrošača koji je i proizvođač, što znači da potrošač može da bude i proizvođač.

Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo, bilo da je u pitanju kuća ili zgrada, bez obzira na to sa koliko je stanova, navela je Mihajlovićeva.

Ministarka objašnjava da ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim treba dobiti lokacijske uslove i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

- Morate dobiti uslove od Distribucije, šta stavljate i šta radite. To je prva stvar, zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu - navodi ministarka.

Napominje da snaga i broj panela koji će biti instalirani mogu da budu jednaki ili manji u odnosu na obračunsku snagu koju je EPS već dao domaćinstvu.

- Kada ste već sve to uradili, Distribucija vam daje rešenje o priključku vašeg objekta na solarne panele. Mi već od leta možemo da počnemo time da se bavimo i to da radimo - kaže Mihajlovićeva.

Kako je rekla, svakog meseca će tim domaćinstvima biti umanjeni računi za onaj iznos struje koja se dobija iz solarnih panela.

Ako je u pitanju mesec kada je neko na odmoru ili iz drugih razloga nije trošio struju, proizvedena električna energija iz solarnih panela prebacuje se u distributivnu mrežu i taj broj neutrošenih kilovat-časova može domaćinstvo da prebaci za neki drugi mesec.

Tako ste praktično u pretplati, rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da postoje različiti potrošači u Srbiji, da je prosečna potrošnja domaćinstva oko 400 kilovat-časova mesečno, ali da 54 odsto njih troši mnogo više.

Dodaje da će solarni paneli mnogo značiti za sistem bez obzira na to da li ih koriste domaćinstva koja troše više ili manje struje, ili industrijski objekti.

 

Komentari: 1

DARKO 15.03.2021 15.02.33

"Napominje da snaga i broj panela koji će biti instalirani mogu da budu jednaki ili manji u odnosu na obračunsku snagu koju je EPS već dao domaćinstvu." Zašto ograničenje?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;