INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Savremeni građevinski materijali i Lafarge inovativna rešenja u službi reurbanizacije i očuvanja istorijskog nasleđa - Kompleks "Novi Dorćol"

01.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nekadašnja industrijska zona na prestoničkoj opštini Stari Grad ubrzano dobija novi izgled i namenu, a na realizaciji projekta "Novi Dorćol" uz kompaniju Deka Inženjering i ESB Beton učestvuje i kompanija Lafarge BFC, poznata po najkvalitetnim  materijalima i svojim inovativnim rešenjima u građevinarstvu.

"Novi Dorćol" - budući izgled

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Dorćol" u Venizelosovoj ulici počela je u martu ove godine. Planirana površina objekata iznosi oko 100.000m², a uključuje preko 500 stanova različite strukture, lokale u prizemlju višespratnica, te više od 700 parking mesta raspoređenih u dvoetažnoj garaži, dok će sami objekti  biti okruženi sa  4.000m² zelenih površina. Tokom realizacije projekta planirana je i rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg tekstilnog centra, tzv. Platnare, koja se nalazi u okviru parcele; istorijski objekat će biti sačuvan i inkorporiran u novi višenamenski kompleks.

Naime, na ovom prostoru se svojevremeno nalazio centar tekstilne industrije "Prvo kraljevsko povlašćeno preduzeće za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije" otvoreno 1897. godine, da bi po okončanju  II svetskog  rata na istoj lokaciji bila otvorena fabrika liftova "David Pajić Daka".

- Kompanija Lafarge BFC primenom svojih materijala i adekvatnih rešenja ostavlja neizbrisiv trag u izgradnji modernog Beograda, a učestvujući u projektima poput kompleksa "Novi Dorćol" dajemo svoj doprinos očuvanju kulturne i istorijske baštine, na šta smo posebno ponosni - navode u Lafarge-u.

"Novi Dorćol" - radovi na izgradnji kompleksa

- Kako bi se izašlo u susret zahtevima dinamike izgradnje ali i kompleksnosti objekta, odlučili smo se za proizvodnju i isporuku betona sa dva tipa cementa. Za potrebe izgradnje masivnih ploča, čija je zapremina pojedinačnih taktova oko 500m³ betona i debljine 0.80m, isporučuje se beton sa Lafarge cementom tipa CEM II/B-M (V-L) 42.5N. Ovakav beton je idealan za masivna betoniranja, sa umerenim priraštajem ranih čvrstoća ali viskom krajnjim čvrstoćama, te smanjenom mogućnosti pojave pukotina. Dinamika i brzo premeštanje oplate je na ovakvim objektima od izuzetne važnosti, zbog  čega se za betoniranje konstruktivnih zidova i stubova koristi Lafarge cement tipa CEM II/A-M (S-L) 42.5R, koji daje visoke i rane i krajnje čvrstoće. Kombinovanjem pomenute dve vrste betona shodno aplikativnim potrebama gradilišta, napravljen je iskorak u pogledu krajnjih potreba, kada su u pitanju kvalitet i dinamika - ističu u kompaniji Lafarge.

Izgradnjom objekata na Donjem Dorćolu nekadašnja industrijska zona grada biće transformisana u urbani kompleks, sa inkorporiranim elementima arhitekture sa kraja XIX veka. Projekat "Novi Dorćol" je svetao primer građevinske intervencije u starom jezgu Beograda, koji će, sa jedne strane, doprineti da ovaj deo prestonice nastavi život u duhu savremenih potreba, uz, sa druge strane, očuvanje kulturnog nasleđa, te uključivanje pređašnjih industrijskih objekata u moderne istorijske tokove.
 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;