INFONET-468X60-BANNER

Amerika zabranila obične sijalice, pa povukla zabranu

05.09.2019. | Blic

SAD su odlučile da ukinu zabranu energetski neefikasnih sijalica koja je trebalo da stupi na snagu početkom 2020. godine. Pravilo bi zabranilo prodaju sijalica koje ne dostižu standarde efikasnosti, zbog čega bi bile zabranjene sve sijalice sa žarnom niti.

Mnoge zemlje su već zabranile ove vrste sijalica zbog uštede energije, ali američki sekretarijat za energetiku smatra da bi ukidanje sijalica sa žarnom niti bilo loše za potrošače zbog veće cene štedljivih sijalica.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ministarstvo energetike saopštilo je da je zabranu povuklo jer je ona bila pogrešno tumačenje Zakona o energetskoj nezavisnosti i bezbednosti iz 2007. godine.

- Konkretno, zakon nalaže da se sijalice mogu zabraniti samo kada je to ekonomski opravdano - rekla je Šajlin Hajnes, portparolka ministarstva.

Aktivisti smatraju da je vlada poklekla pod pritiskom proizvođača.

- Nema smisla ukidati standarde za efikasnost sijalica. Oni bi domaćinstvima doneli manje račune za struju, a uticali bi i na usporavanje klimatskih promena. Umesto toga, Trampova administracija staje na stranu proizvođača - kazao je Endu Delaski, direktor Projekta za informisanje o standardima primene.

Upotreba energetski efikasnih proizvoda smanjuje potražnju za energijom, što zauzvrat smanjuje emisiju ugljenika i usporava zagrevanje planete.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;