INFONET-468X60-BANNER

Počele pripreme za rekonstrukciju Savskog trga

25.07.2019. | Politika

Savski trg polako se zagreva za veliku, dugo najavljivanu i više puta odlaganu rekonstrukciju. Nedaleko od hotela „Pošta” počelo je uklanjanje nekoliko prodajnih i ugostiteljskih objekata. Kako je list Politika potvrdio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, taj posao se radi upravo u okviru pripreme za preuređenje Savskog trga, a objekti koji se uklanjaju su nelegalni.

Savski trg

Budući izgled Savskog trga (Izvor: Beobuild / MGSI / Fenwick Iribarren Architects)

Da će u toku leta početi pripremni radovi za veliku obnovu trga, na kome će se naći i spomenik Stefanu Nemanji, najavljeno je proletos. Tada je istaknuto da će detaljna rekonstrukcija ove saobraćajnice krenuti na jesen (u septembru, oktobru), a da će ovaj posao biti okončan na Sretenje 2020. godine – na Dan državnosti Republike Srbije.

Na urbanističko-arhitektonskom konkursu za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, na koje je pristiglo 25 rešenja, pobedili su španski autori Marko Fenvik i Havijer Iribaren. Oni su ovaj pločnik zamislili kao zeleni točak sa centralnim delom namenjenim za pešake.

Konačno rešenje za budući izgled trga usvojen je proletos i ono je predvidelo tri izmene u odnosu na rešenje Fenvika i Iribarena. Osnovne zamisli su ostale i u konačnom rešenju, ali ono je predvidelo da tramvajske šine ubuduće ne prolaze kroz centralni deo trga, nego po obodu. Spomenik Stefanu Nemanji će biti postavljen, ali ne u centralnom delu trga ispred ulaza u železničku stanicu, već malo udesno gledano iz pravca Nemanjine. Jedna od izmena u odnosu na nagrađeno rešenje jeste i što se sada zna i pozicija buduće metro stanice za planirane prve dve linije koje će se ukrštati upravo na Savskom trgu. Ona neće biti na centralnom delu trga, nego na obodu. Ostavljena je mogućnost da se, kada bude rađeno konačno rešenje za metro, stanica pomeri koji metar levo ili desno.

Predstojeća rekonstrukcija podrazumeva izmeštanje saobraćaja na obod trga, odnosno bliže granici sa Nemanjinom, izgradnju velikog platoa ispred zdanja doskorašnje Glavne železničke stanice i ozelenjavanje obruča trga. Plan je i da se preseli autobuska okretnica sa Savskog trga i to najverovatnije kod Mostarske petlje, kao i uklanjanje platoa gde se trenutno nalazi obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990–1999. ispred bolnice „Sveti Sava” i ispred zgrade Doma invalida.

Kada se završe radovi, ovaj kružni pločnik biće prostrana pešačka zona i biće veza dve celine, starog i novog, tradicionalnog Beograda i Beograda budućnosti.

Ovaj posao finansira, kako je ranije najavljeno, „Beograd na vodi”. Pred špic preuređenja trga dosta posla imaće nadležni za javni prevoz jer će zbog radova na ovoj saobraćajnici ovaj deo grada sasvim sigurno pretrpeti znatne saobraćajne izmene. Jer preko ovog trga prolazi više tramvaja i mnogi autobusi gradskog i međugradskog prevoza, više od 30 linija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;