INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupna saobraćajnica Koridoru 11 najverovatnije dobija status državnog puta

28.04.2016. | Opština Gornji Milanovac

Povodom rešavanja pitanja pristupne saobraćajnice Koridoru 11 predsednik opštine Milisav Mirković sa svojim saradnicima je održao sastanak sa predstavnicima Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

Saobraćajni institut „CIP“ izradio je Idejno rešenje pristupne saobraćajnice kojim su predložene tri varijante. Predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ podržali su na sastanku raniji predlog Opštine Gornji Milanovac da teretni saobraćaj ne bi trebalo uvlačiti u grad zbog čega zauzevši stav da je potrebno eliminisali varijantu kroz centralno jezgro Gornjeg Milanovca (duž Ivičkog potoka).

Preostalim dvema varijantama čije se trase u nejvećem delu poklapaju i koje se od petlje u Nevadama odvajaju od postojeće saobraćajnice, prolaze kroz Velereč i uključuju se u postojeću trasu puta IIA reda br. 177 u mestu Srčanik, tranzitni saobraćaj se u potpunosti odvaja od lokalnog i ostvaruje komforna saobraćajna komunikacija u centru Gornjeg Milanovca, smanjuju aero zagađenja, povećava bezbednost saobraćaja.

- Predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ u narednom periodu izvršiće detaljnu analizu predložene dve varijante i to prevashodno sa ekonomskog aspekta, ali i sa aspekta ostvarivanja što kvalitetnije saobraćajne komunikacije između Koridora 11 i tzv. Ibarske magistrale. Nakon dobijenih stručnih mišljenja, Opština Gornji Milanovac pokrenuće postupak izmene postojeće i donošenju nove planske dokumentacije, za šta su opredeljena sredstva u budžetu opštine Gornji Milanovac za 2016. godinu. Varijantu koja bi išla kroz centralno jezgro Gornjeg Milanovca (duž Ivičkog potoka) isključili smo na samom početku jer ona ne rešava probleme koji se žele rešiti izgradnjom pristupne saobraćajnice, odvajanje tranzitnog od lokalnog saobraćaja. Do izgradnje pristupne saobraćajnice Koridoru 11, za priključenje autoputu preko petlje koja se gradi u Takovu koristiće se postojeća saobraćajnica, koja će u svom najvećem delu (od Srčanika do Takova) i biti pristupna saobraćajnica, ali koja će za te potrebe pretrpeti izvesne korekcije – istakao je predsednik opštine Milisav Mirković.

Inače, u više navrata Opština Gornji Milanovac tokom 2013. godine obraćala se nadležnom resornom ministarstvu u vezi izgradnje pristupne saobraćajnice koja bi povezala Ibarsku magistralu kao i gradsko područje u kojem su smeštene industrijske zone sa auto-putem u izgradnji – Koridorom 11.

U tom pravcu, resorno Ministarstvo uputilo je stručna lica sa Saobraćajnog instituta „CIP“ u Gornji Milanovac u cilju izrade projektne dokumentacije za ovu saobraćajnicu što je i rezultiralo izradom Idejnog rešenja veze petlje „Takovo“ na auto-putu E-763 Južni Jadran i državnog puta IA reda broj 2, Beograd-Ljig-Preljina.

Orijentaciona vrednost ove investicije odgovara godišnjem opštinskom budžetu, pa je stoga kao i zbog značaja ove saobraćajnice koji prevazilazi lokalni nivo predsednik opštine Milisav Mirković i predložio Vladi, nadležnom ministarstvu i Javnom preduzeću „Putevi Srbije“ da izgradnja pristupne saobraćajnice uđe u plan rada Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i stekne status državnog puta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;