INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EK: Novi gasovod "Gasproma" mora poštovati standarde EU

26.02.2016. | Nezavisne Novine

Svaki gasovod, uključujući novi zajednički projekat ruskog „Gasproma“, italijanskog „Edisona“ i grčkog DEPA o izgradnji gasovoda ispod Crnog mora, mora da ispunjava sve standarde Evropske unije, saopštila je danas pres služba Evropske komisije (EK) za rusku agenciju „Tas“.

- Videli smo informaciju o ugovoru između tri privatne kompanije, među kojima je i „Gasprom“, kojim se planira izgradnja novog gasovoda u Crnom moru. Evropska komisija će pratiti da li ovaj projekat poštuje sve evropske standarde, uključujući Treći energetski paket i druge propise na energetskom tržištu – navodi se u saopštenju.

Takođe je saopšteno da EK do sada nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju vezano za potencijalne parametre budućeg projekta, navodi Tas.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ruski „Gasprom“, italijanska kompanija „Edison“ SpA i grčka DEPA potpisali su u Rimu memorandum o razumijevanju za razvoj projekta izgradnje gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije po dnu Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a potom iz Grčke u Italiju. Cilj ovog projekta je, kako je saopšteno, organizovanje južne rute za isporuke ruskog gasa u Evropu, prenosi „Tas“.

Memorandum su potpisali generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler, generalni direktori „Edison“ SpA Mark Benajun i grčkog DEPA Teodoros Kicakos, izvestila je grčka novinska agencija ANA.

DEPA i „Edison“ osnovali su ranije zajedničko preduzeće, „Posejdon“, sa ciljem izgradnje podvodnog gasovoda koji će povezati Grčku i Italiju, da bi nakon potpisivanja najnovijeg memoranduma, dve kompanije saopštile da će iskoristiti rezultate radova koji su realizovani u okviru projekta ITGI „Posejdon“.

- Razvoj unutarevropskog kapaciteta za tranzit gasa je od ključnog značaja za poboljšanje pouzdanosti i bezbjednosti isporuka prirodnog gasa iz Rusije do svih kupaca širom Evrope – izjavio je Miler poslije potpisivanja memoranduma, a prenosi RT.

Oživljavanje projekta ITGI „Posejdon“ je, prema riječima direktora DEPA, važan korak naprijed ka većoj energetskoj bezbjednosti u EU, koji će takođe osnažiti ulogu Grčke kao važnog centra za transport gasa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;