INFONET-468X60-BANNER

Dozvole koče "Novi Niš"

22.12.2015. | D. Alihodžić | Novosti

Investitoru „Clean Earth Capital“ (CEC) iz SAD usvojen je urbanistički projekat za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa „Novi Niš“ na 15 hektara, ali je zapelo kada je trebalo da dobiju uslove i dozvolu za početak gradnje prve faze sa 280 stanova. Investitor tvrdi da je podneo svu potrebnu dokumentaciju, da je spreman da pokloni čak dva hektara za potrebe izgradnje javnih saobraćajnica unutar kompleksa, ali da se početak izgradnje odlaže voljom lokalne administarcije. „Druga strana“ se poziva na planove i Zakon o planiranju i izgradnji, ali ne ume da objasni šta koči početak izgradnje.

www.pixabay.com

Kasarna „Bubanjski heroji“ neplanirano je već četiri godine poprište „obračuna“ investitora i lokalne administracije. Filip Bej kupio je 2011. ovaj kompleks za 1,5 miliona evra uz bankarske garancije od 10 miliona evra i iste godine je trebalo da počne izgradnja. U javnosti obe strane prikazuju „duh zajedništva“, ali da investitoru polako popušta strpljenje pokazuju i objave na zvaničnoj fejsbuk-stranici, u kojoj su prozvali gradsku „Upravu za planiranje i izgradnju“ da neprimereno odugovlači sa izdavanjem dozvole za gradnju.

- Nije problem što nismo dobili pozitivan odgovor, nego što nismo dobili ni negativan odgovor. Po Zakonu o planiranju i izgradnji, nije predviđeno da se „odlaže“ donošenje rešenja već se može prihvatiti ili odbiti urbanistički projekat – predočio je generalni direktor preduzeća „Novi Niš“ Goran Mraović, koji smatra da su izjave načelnika „Uprave“ po ovom pitanju neprimerene.

Naime, načelnik Rodoljub Mihajlović je u javnosti povodom ovog slučaja izjavio da bi se i on „kandidovao za papu, ali da je to nemoguće“. Prozvani načelnik se takođe poziva na isti zakon i loptu prebacuje na Komisiju za planove.

- Komisija mi nije dala pozitivno mišljenje i ja ne mogu da dam dozvolu – kaže Mihajlović, koji tvrdi da je problem nastao jer su investitori dobili saglasnost za urbanistički projekat za ceo komplks, dozvolu za izgradnju za ceo kompleks, a da su onda promenili planove.

- Niko nije odustao od izgradnje celog kompleksa, ali je fizički nemoguće u Nišu graditi 250.000 kvadrata istovremeno. Zato smo za početak izdvojili jednu celinu i kada smo to prezentovali niko nije imao primedbe. Mogli smo do kraja godine da raspišemo tender za izgradnju i da prvi stanovi budu gotovi za 18 meseci – kaže menadžer Radmila Rađenović.

Nema menjanja PDR

Pomenuta Komisija je ocenila da je „nemoguće izdvojiti deo iz celog projekta i da bi to zahtevalo novi Plan detaljne regulacije“ (PDR).

- Te promene se odnose na javne saobraćajnice unutar kompleksa, ali one u ovoj fazi nisu potrebne. Ne bežimo od toga da platimo novi PDR već da to bude paralelan proces sa dobijanjem dozvole. Za novi PDR treba najmanje godinu dana, a za građevinsku dozvolu 28 dana, i što je najvažnije nisu uslovljeni. Dok bi sagradili stanove dobili bi novi PDR i ne bismo gubili vreme – pojašnjava Radmila Rađenović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;