INFONET-468X60-BANNER

Nema legalizacije kuća uz aerodrom "Nikola Tesla"

02.07.2015. | M. Veljković | Novosti

Kuće koje su Surčinci sagradili tik uz aerodromsku pistu ovoga puta „preživeće“ planirano proširenje naše vazdušne luke. Međutim, temelje domova može uzdrmati namena njihovih placeva za izgradnju saobraćajnica, zbog čega legalizacija objekata ni do danas nije sprovedena.

Naime, ove porodične kuće sagrađene u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“ nalaze se u nebezbednoj zoni. Nekoliko stotina domaćinstava nicalo je bez dozvole decenijama. Mnogi su podneli zahteve za legalizaciju, neki su odbijeni, neki još čekaju, a pitanje opstanka ovih kuća nikako da se reši.

- Kada smo kupili plac aerodromske ograde nije ni bilo. Dva puta smo podnosili zahtev za legalizaciju, i još smo na čekanju. Iako nemamo dozvolu uredno dobijamo sve račune – priča Milutin Ristić, jedan od meštana čija se kuća nalazi pored ograđenog dela. - Svesni smo da je naša kuća ugrožena ukoliko dođe do nekog proširenja, ali nadamo se da ćemo dobiti neku nadoknadu ako ovo bude moralo da se ruši.

Međutim, iako se mnogi stanari ovog dela grada nadaju da će nekada legalizovati svoje objekte, u opštini Surčin kažu da je protiv vlasnika kuća u ovoj zaštićenoj zoni pokrenut inspekcijski postupak.

- Pojedine parcele na kojima su sporni objekti se u katastru nepokretnosti vode kao poljoprivredno zemljište, ali su Detaljno urbanističkim planom aerodroma iz 1988. i generalnim planom Beograda iz 2003. godine, predviđene za saobraćaj i saobraćajne površine – navode iz Opštine Surčin.

Iako je problem postojanja kuća u ovom delu problem i Opštine Surčin i rukovodstva aerodroma, zajednički plan za njegovo rešenje i dalje ne postoji.

Prijave

Zbog blizine sagrađenih objekata koji se nalaze u nebezbednoj zoni, uprava aerodroma „Nikola Tesla“ podnosila je prijave Opštini Surčin. Međutim, iako ovaj problem postoji već godinama, sudbina ovih kuća i dalje je neizvesna.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;