Privatnici grade nova obdaništa?

19.01.2015. | B. Borisavljević | Večernje Novosti

Grad Beograd ne planira izgradnju novih vrtića u ovoj godini, jer je to vrlo skupa investicija koja ne rešava pitanje ukidanja lista čekanja za upis u obdanište. Ipak, nadležni u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, najavljuju da bi se kroz javno-privatno partnerstvo ili izgradnjom nekih montažnih objekata mogao rešiti problem nedostatka mesta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima Snežane Đurić, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, trenutno nedostaje oko 3.500 mesta u beogradskim vrtićima. Ona ističe da je izgradnja novih obdaništa skupa opcija i ne doprinosi rešavanju problema. Zbog toga je, kako najavljuje Đurić, moguće podizanje montažnih objekata, što je mnogo jeftinije, ili proširivanje prostora privatnika.

- Izgradnja jednog vrtića košta oko 2,5 miliona evra, što je veoma skupo, s obzirom na to da može da primi najviše 500 mališana - objašnjava Đurić. - Razmišlja se o gradnji nekih montažnih vrtića, kao i o javno-privatnom partenrstvu sa privatnicima. Jedna od ideja je da oni prošire svoje prostorne kapacitete iznajmljivanjem prostora, tako da bi mogli da upišu i više dece. Takođe, postoji opcija da Grad daje gradsko građevinsko zemljište privatnicima za gradnju vrtića, ali je potrebno definisati sve uslove, kao i plaćanje.

Najviše mesta u obdaništima nedostaje u Zemunu - 1.531, zatim u Rakovici - 500, na Zvezdari - 350, Čukarici - 345, Novom Beogradu - 340, Paliluli - 300, Barajevu - 240, Voždovcu i Grockoj po 200... U opštinama Savski venac, Obrenovac i Sopot nema potrebe za novim vrtićima.

Tokom 2015. glavni grad će dobiti dva nova obdaništa, u naselju Stepa Stepanović i u Stublinama, kod Obrenovca.

Grad trenutno plaća zakup za 19 objekata u kojima su smešteni vrtići. Cena zakupa zavisi od veličine i lokacije, a kreću se od dva do 12 evra po kvadratu. Nadležni su razgovarali sa jednim brojem zakupodavaca i sa nekima je dogovoreno smanjenje zakupa. Najskuplju kiriju Grad plaća za zakup obdaništa u Altini - 23.710 evra mesečno. Iz gradske kase se godišnje izdvaja oko 110 miliona dinara za zakup.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...