„Holcim“ da proda biznis u Srbiji

23.12.2014. | B-92

Savet Komisije za zaštititu konkurencije doneo je rešenje kojim se odobrava sprovođenje koncentracije društava „Holcim“ Ltd iz Švajcarske i „Lafarž“ iz Francuske. Spajanje je dozvoljeno pod uslovom da celokupan biznis „Holcima Ltd“ u Srbiji bude otuđen, kako bi bila očuvana efektivna konkurencijna na tržištu cementa.

Oba inostrana društva, učesnika ove koncentracije, prisutna su u Srbiji preko svojih zavisnih društava i aktivna na našem nacionalnom tržištu u oblasti proizvodnje i prodaje cementa, šljunka, peska, drobljenog kamena i betona, na osnovu čega su u ovom upravnom postupku definisana i analizirana upravo ovih relevantnih tržišta.

- Rezultat koji bi nastupio na tržištu proizvodnje cementa nakon sprovođenja koncentracije u slučaju njenog bezuslovnog odobrenja, doveo bi do transformisanja oligopolske u duopolsku tržišnu strukturu – objašnjeno je u saopštenju Komisije za zaštitu Konkurencije Republike Srbije.

U njoj bi, umesto prethodna tri učesnika, na tržištu proizvodnje cementa posle koncentracije u Srbiji preostala dva učesnika nesrazmerne tržišne snage.

Sada integrisani učesnici koncentracije dostigli bi zajednički tržišni udeo u proizvodnji cementa u intervalu od 70 do 80 odsto, a preostali udeo na ovom tržištu pripadao bi jedinom konkurentu – društvu „Titan“ d.o.o. iz Kosjerića, kakvi pokazatelji proističu iz podataka o ostvarenom obimu proizvodnje ovih društava u 2013. godini.

Određenim strukturnim merama koje je predložio podnosilac i koje su date sa ciljem da predmetna koncentracija ispuni uslove za njeno odobravanje, a koje je Komisija usvojila, predviđeno je otuđenje celokupnog biznisa društva „Holcim Ltd“ u Republici Srbiji. Komisija je ovakvu meru naložila u cilju očuvanja efektivne konkurencije u predmetnoj oblasti aktivnosti.

Pri tome je u postupku ocene prihvatljivosti predloga posebnih uslova, Komisija naročito, kako je ukazano, cenila činjenicu da nakon sprovođenja obaveza, neće doći do smanjenog broja učesnika na tržištu proizvodnje cementa u Srbiji.

Određenim uslovima propisani su i rokovi za sprovođenje naloženih mera, precizno je definisano ko može biti kupac biznisa koji se otuđuje, kao i način na koji će Komisija (preko Poverenika) biti obaveštavana o sprovođenju naloženih mera u dinamici izveštavanja utvrđenoj predmetnim rešenjem.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...