„Holcim“ da proda biznis u Srbiji

23.12.2014. | B-92

Savet Komisije za zaštititu konkurencije doneo je rešenje kojim se odobrava sprovođenje koncentracije društava „Holcim“ Ltd iz Švajcarske i „Lafarž“ iz Francuske. Spajanje je dozvoljeno pod uslovom da celokupan biznis „Holcima Ltd“ u Srbiji bude otuđen, kako bi bila očuvana efektivna konkurencijna na tržištu cementa.

Oba inostrana društva, učesnika ove koncentracije, prisutna su u Srbiji preko svojih zavisnih društava i aktivna na našem nacionalnom tržištu u oblasti proizvodnje i prodaje cementa, šljunka, peska, drobljenog kamena i betona, na osnovu čega su u ovom upravnom postupku definisana i analizirana upravo ovih relevantnih tržišta.

- Rezultat koji bi nastupio na tržištu proizvodnje cementa nakon sprovođenja koncentracije u slučaju njenog bezuslovnog odobrenja, doveo bi do transformisanja oligopolske u duopolsku tržišnu strukturu – objašnjeno je u saopštenju Komisije za zaštitu Konkurencije Republike Srbije.

U njoj bi, umesto prethodna tri učesnika, na tržištu proizvodnje cementa posle koncentracije u Srbiji preostala dva učesnika nesrazmerne tržišne snage.

Sada integrisani učesnici koncentracije dostigli bi zajednički tržišni udeo u proizvodnji cementa u intervalu od 70 do 80 odsto, a preostali udeo na ovom tržištu pripadao bi jedinom konkurentu – društvu „Titan“ d.o.o. iz Kosjerića, kakvi pokazatelji proističu iz podataka o ostvarenom obimu proizvodnje ovih društava u 2013. godini.

Određenim strukturnim merama koje je predložio podnosilac i koje su date sa ciljem da predmetna koncentracija ispuni uslove za njeno odobravanje, a koje je Komisija usvojila, predviđeno je otuđenje celokupnog biznisa društva „Holcim Ltd“ u Republici Srbiji. Komisija je ovakvu meru naložila u cilju očuvanja efektivne konkurencije u predmetnoj oblasti aktivnosti.

Pri tome je u postupku ocene prihvatljivosti predloga posebnih uslova, Komisija naročito, kako je ukazano, cenila činjenicu da nakon sprovođenja obaveza, neće doći do smanjenog broja učesnika na tržištu proizvodnje cementa u Srbiji.

Određenim uslovima propisani su i rokovi za sprovođenje naloženih mera, precizno je definisano ko može biti kupac biznisa koji se otuđuje, kao i način na koji će Komisija (preko Poverenika) biti obaveštavana o sprovođenju naloženih mera u dinamici izveštavanja utvrđenoj predmetnim rešenjem.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...